Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opadanje plodova
  • 12.06.2023. 07:30

Zbog čega opadaju plodovi paprike, rajčice i ostalog povrća?

Masovno opadanje cvjetova i plodova povrća može ugroziti urod. Više je razloga za ovu pojavu

Foto: Depositphotos/YSkidanenko
  • 13.978
  • 726
  • 1

Opadanje cvjetova i plodova paprike, rajčice, patlidžana, krastavca i ostalog povrća je normalna pojava. Biljka odbacuje višak kada ih ne može sve ishraniti.

Međutim, kada se dogodi masovna pojava opadanja, ugrožen je urod. Postoje brojni faktori koji dovode do toga. Neke od njih je lako otkloniti.

U većini slučajeva se radi o stresu biljka koji je izazvan temperaturom, vjetrom, vlagom, ali i napadom štetnika i pojavom biljnih bolesti. Jedan dio sorti i hibrida ima karakteristiku da odbacuje više cvjetova i plodova. Kod nekih su plodovi slabije povezani sa stabljikom i opadaju na najmanji dodir, najviše u periodu početka zrenja.

Što je uzrok problema?

Temperatura je najznačajniji faktor koji utječe na oprašivanje cvjetova, oplodnju i mlade plodove. Noćne iznad 24º i ispod 13ºC mogu biti uzrok. Tome će doprinijeti i snažne oscilacije temperature, posebno kada se tijekom dana penje iznad 35º, odnosno spušta ispod 10ºC. Prekrivanje nasada mrežom za zasjenjivanje može smanjiti temperaturne oscilacije i prodiranje sunčeve svjetlosti u različitim postotcima.

Bez vode nema ni biljaka, ali ona može biti i te kako važan faktor. Navedene kulture imaju različite potrebe. Krastavac za normalno plodonošenje treba više vode nego paprika, patlidžan ili rajčica kojima odgovara vlažnost od 70 posto. Na većoj zasićenosti propada pelud, nema oplodnje i dolazi do gubitka uroda.

Kratavac treba više vode od paprike, rajčice (Foto: Depositphotos/Photozirka)

Zalijevanje hladnom vodom može djelovati poput šoka na biljke krastavca, paprike i patlidžana. Rajčica je nešto otpornija. Pazite da zalijevanje povrća ne obavljate vodom direktno iz bunara, bolje je ostaviti preko noći u posudama da se temperatura izjednači s okolinom.

Zalijevanje povrća - kako to voli rajčica, a kako paprika, krastavci?

Višak ili nedostatak vode mogu biti pogubni. Prevelike količine spriječavaju disanje korijena, razmjenu tvari i usvajanje hraniva, a kada je to problem sasvim je normalno da će biljka odbaciti cvjetove i plodove. Sušni uvjeti natjerat će biljku da se bori za opstanak. Formiranje plodova traži veliku količinu vode i kada je nema, biljka nastoji uspostaviti ravnotežu odbacujući one koje ne može opskrbiti. Redovno zalijevajte usjev, ali ne pretjerujte. Malčirajte površinu kako bi spriječili suvišno isparavanje iz zemlje.

Sunce, ishrana i pregled usjeva

Za sadnju odaberite osunčane lokacije, jer ovo povrće traži svjetlost. Kod rezidbe listova ne uklanjajte odjednom veliki broj. Dovoljno je da uklonite dva do tri lista. Uklanjajte zaperke, jer ćete u suprotnom imati gustu, zbijenu zelenu masu podložnu napadu štetnika i pojavi bolesti. 

Treba li uklanjati listove rajčice?

Obratite pažnju na biljnu ishranu. Kada se obavlja prihranjivanje, u kojoj količini i kakva se gnojiva koriste. Nemojte dopustiti da biljke gladuju, ali nemojte ni pretjerivati. U vrijeme cvjetanja i plodonošenja smanjite upotrebu dušičnih gnojiva. Za oprašivanje i plodonošenje su potrebni: bor, kalij, kalcij i drugi minerali.

Obavljajte redovne preglede usjeva i reagirajte na početne pojave štetnika i simptoma bolesti. Što prije uočite promjene, to će biti manja šteta i lakše ćete obaviti zaštitu.


Tagovi

Opadanje cvjetova Opadanje plodova Uzgoj paprike Uzgoj krastavca Uzgoj patlidžana Zalijevanje Uzgoj rajčice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.