Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Antraknoza
  • 12.08.2023. 13:30

Zbog čega propadaju usjevi krastavca, dinja i lubenica tijekom kišnog ljeta?

Pored lubenice i dinje gljivica antraknoze Colletotrichum lagenarium predstavlja opasnost i za krastavac i tikve.

Foto: Stanko Nekić
  • 1.799
  • 90
  • 0

Bolest se javlja već od nicanja na svim nadzemnim dijelovima biljaka. Na lišću sivkastosmeđe pjege, koje se ubrzo suše i ispadaju iz liske. Na stablu pjege ovalne i udubljene, a vrijeeže iznad zaraženih mjesta se suše i propadaju. Na plodovima nakon zaraze zelenosive pjege, potom udubljene koje kasnije posmeđe, meso ploda trune, zahvaćajući i sjeme. Plod se pretvara u mokru trulež, a u sredini pjega na plodu formira se svijetlonarančasta navlaka od spora.

Gljivica antraknoze krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium) prezimljava u zaraženim biljnim ostacima u tlu. I sjeme može biti nositelj zaraze ako se na njegovoj površini nađu njezine spore. Za kratko vrijeme može nastati nekoliko generacija spora. Time se i može objasniti brzo propadanje usjeva tijekom kišovitih ljeta, kakvo je i ove godine. Spore se pretežno rasijavaju udarima kišnih kapi.

Koji su povoljni uvjeti za širenje bolesti?

Stoga je dezinfekcija sjemena obavezna mjera. Tretiranje usjeva provesti početkom izduživanja vriježa. Drugo tretiranje provesti sedam do 10 dana nakon formiranja prvog ploda, a treće 7 - 10 dana kasnije. Ostala tretiranja su prema potrebi i u zrenju plodova. Usjev treba biti poprskan prije svakog novog kišnog perioda.

Razvoju patogena pogoduje toplo i kišovito vrijeme. Konidije klijaju pri temperaturi 24 - 36°C (optimalna temperatura je 24 - 26°C) i vlažnosti zraka 60 - 100%.

Virusna mozaičnost na krastavcu i drugom povrću - prenose ju lisne uši

Proizvodnja lubenice, krastavaca i dinja se na većini parcela odvija pomoću sustava za navodnjavanje. Prilikom konstantnog vlaženja lisne mase, može doći do povoljnih uvjeta za razvoj i širenje navedenog patogena.

Čime zaštititi?

U cilju zaštite lubenice, krastavca i dinja, poljoprivrednim proizvođačima preporučuje se fungicid i baktericid na bazi bakra odnosno bakarni oksiklorid.

Prilikom kemijskih mjera zaštite, obavezno voditi računa o karenci primijenjenih preparata, s obzirom da je na većini lokaliteta berba u tijeku. Kemijske tretmane treba provesti u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima zbog visokih dnevnih temperatura.


Tagovi

Antraknoza krastavca Simptomi Ciklus razvoja Colletotrichum lagenarium Bolesti krastavca Bolesti dinje Bolesti lubenice


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.