Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodavci
  • 09.07.2022. 16:30

Zbog sljepaša sadila vrt dvaput, rješenja nema?

Dok krtica ima tamnije krzno i izduženu njušku, sljepaš ima tijelo cilindričnog oblika, kratke udove, dok je glava šira od tijela, a sjekutići izbačeni i jako uočljivi.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 2.958
  • 183
  • 0

Iako prave velike štete u vrtu, mnogi glodavci koji žive u zemlji su i korisni. Krtica pripada grupi sisavaca koji se hrane kukcima, crvima, ličinkama i glistama, pa je zato bitna u lancu prehrane. Nije biljojed poput sljepaša, pa je zbog kopanja dugih hodnika miješaju s ovim štetnikom.

Dok krtica ima tamnije krzno i izduženu njušku, sljepaš ima tijelo cilindričnog oblika, kratke udove, dok je glava šira od tijela, a sjekutići izbačeni i jako uočljivi. Oči su skoro zakržljale. Biljojed je i hrani se biljnim korijenima, točnije, odgrize ih zubima i uvlači u hodnike skladišteći tako hranu za zimu. Najčešće jede krumpir, mrkvu, lukove.

"Od povrća nije ostalo ništa"

Prema riječima Milene Stevanović iz Knjaževca u susjednoj Srbiji čiji se vrt nalazi u blizini kuće, sljepaš već dvije godine uništava uzgajane biljke koje po drugi put sadi ove godine.

Riješite se krtica biološkim metodama i prirodnim sredstvima

"Lani sam prvi put primijetila hodnike i to najviše oko korjenastih i gomoljastih biljaka. Međutim, ove godine je šteta bila puno, puno veća. Neke biljne vrste sam morala saditi drugi put i velika je sreća što se sve to dogodilo na početku vegetacije, pa sam imala vremena ponoviti sadnju", kaže-

Sljepaš pravi velike štete u vrtu (Foto: J. Cvetković)

"U ožujku sam posijala mrkvu, posadila crveni luk i češnjak, potom krumpir, nešto kasnije papriku i rajčicu. Već u travnju sam morala ponoviti sjetvu i sadnju spomenutih kultura, jer je uništio sve osim paprike i rajčice. Od korjenastog i gomoljastog povrća ostalo je ništa", kaže sugovornica i napominje da su odmah krenuli s primjenom raznih mjera protiv ovog štetnika. 

Prirodan način zaštite

Ističe da su probali sve moguće načine kako ga istjerati iz dubokih hodnika koje je s vremenom iskopao.

"Raspitivali smo se u okolini na koji način možemo spriječiti veću štetu od već načinjene, međutim rijetko što je pomoglo. Prvo smo pokušali staviti krpu prethodno natopljenu naftom na ulazu u hodnike, jer smo čuli da mu smeta taj miris. Nažalost, to ga nije spriječilo da nastavi kopati. Potom smo postavljali vrećice, plastične boce jer ovaj glodavac ne voli šuškanje i buku. Jedino što je malo pomoglo je trnje od ruža koje smo postavili koliko god se moglo u dubinu svih hodnika", otkriva i nastavlja priču o tome kako su primijenili i neka kemijska sredstva, koja mogu biti štetna i za biljke. Međutim, ništa nije bilo dovoljno efikasno.

Postavljali plastične vrećice i boce kao mjeru zaštite (foto: M. Stevanović)

Također ističe kako će ovih dana morati izvaditi svu mrkvu i luk, jer ako se ovako nastavi ostat će i bez njih, s obzirom da je ovaj uporni glodavac u svojim hodnicima odnio trećinu navedenih kultura.

"Jučer je mrkva izgledala odlično! Međutim, već danas je trećina nadzemnog dijela suha, a ploda nema. Ovo je znak da ću morati ostatak što prije izvaditi iz zemlje kako bih nešto spasila. Ukoliko ga se ne uspijemo riješiti do kraja ove godine, mislim da ćemo morati saditi na nekom drugom mjestu", završava Milena vidno zabrinuta zbog činjenice da nijedna mjera ne daje rezultate.

Zakonom zaštićena vrsta

Da gore može biti, uz sljepaša pojavila se i krtica koja ne pravi štete, osim što kopa hodnike, pa samim tim povećava prohodnost štetnika i mjesto za skladištenje hrane.

Treba istaknuti da je krtica zakonom zaštićena vrsta glodavaca, pa je preventivna deratizacija jedina kemijska mjera koja se može primijeniti. Također, ovaj glodavac ne voli miris cimeta, bibera i ljute paprike. Sve u svemu, ukoliko se nalazi duži vremenski period u zemlji i iskopa veliki broj hodnika jako je teško izboriti se protiv ove zaštićene vrste.


Tagovi

Sljepaš Glodavci Štete Slijepi krtinjak


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Magistrica poljoprivrede i studentica fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.