Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 08.07.2023. 13:30

Zeleno venuće može dovesti do propadanja usjeva povrća

Bolest izaziva gljivica protiv koje nema efikasnih fungicida. Najbolje je provoditi preventivne mjere, jer štete mogu biti ogromne

Foto: Danijela Plavšić
  • 5.252
  • 281
  • 0

Ove godine znatvo više od plamenjače rajčice javlja se bolest zeleno ili verticilijsko venuće koje izaziva gljivica Verticilium albo atrum i može znatno umanjiti prinos, pa čak i do 90 posto, ili u potpunosti uništiti usjev.

Najčešće se javlja na povrtlarskim kulturama iz porodice Solaneceae (rajčica, paprika, patlidžan, krumpir) te Cucurbitaceae (krastavac, tikve, dinja, lubenica) i drugi. Osim uzgajanih kultura ovaj patogen ima oko 200 vrsta domaćina zeljastiih i drvenastih biljaka. Najčešće se javlja na parcelama gdje se povrće uzgaja u monokulturi, tj. gdje se na jednom prostoru smjenjuje jedna kultura ili kultura iz iste porodice. To su obično plastenici i staklenici iz tog razloga je plodored, odnosno smjena kultura veoma bitna.

Prepoznajte prve simptome

Prvi simptomi se mogu uočiti na donjem lišću u vidu blagog venuća. Zaraženo lišće se smekša i opusti, ali zadržava boju. Zato je bolest i dobila naziv zeleno venuće. Daljnjim razvojem bolesti lišće gubi potpuno čvrstinu, suši se i otpada. Nerijetko patogen napada i stablo, pa i cijelu biljku tad se na uzdužnom presjeku korijena može primjetiti karakteristična nekroza. Kod rajčice se bolest javlja kasnije i simptomi su vidljivi na starijem lišću u vidu klorotičnih pjega.

Patogen može biti prisutan i do deset godina u zemljištu i aktivirati se kada ostvari povoljne uvjete, a to su izrazita vlažnost i temperature iznad 20 C.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Kao prvu agrotehničku mjeru u borbi protiv ovog patogena treba primijeniti plodored, a nastaviti s vođenjem brige o adekvatnoj smjeni kultura, zatim prdržavati se svih fitosanitarnih mjera u i oko plastenika, uklanjati biljne ostatake nakon proizvodnje i dezinfekcija, te mirovanje i odležavanje parcele. Povrtlarske biljke iz porodice Solanaceae bi trebali uzgajati tek nakon pet godina. Najbolje bi bilo u plodosmjenu uvesti kulture koje nisu domaćini ovog patogena mahune, kupus, grašak, grah ili žitarice, kukuruz, soju, šećernu repu i druge.

Što se tiče primjene pesticida nema registriranih preparate za suzbijanje ovog patogena. Preparati prisutni na tržištu, koji se nalaze na listi dozvoljenih fitofarmaceutskih sredstava, bolest ne suzbijaju već samo ograničeno djeluju trenutno zaustavljajući razvoj gljive patogena. Najčešće se koriste sistemični fungicidi iz grupe benzmidazola.

U novije vrijeme se sve više proučava mogućnost primjene alternativnih metoda u suzbijanju uzročnika zelenog venuća biljaka. Istraživanja idu u smjeru biološkog suzbijanja Vertiiciillium spp.koja se baziraju na primjeni antagonističkih sojeva bakterija.


Tagovi

Verticilium albo atrum Verticilioza Bolest uvenuća Zeleno venuće Venuće rajčice Venuće krastavca


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.