Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti povrća
  • 15.06.2024. 10:30

Zeleno venuće paprike: Koje mjere prevencije i suzbijanja primijeniti?

Oboljela biljka vene, suši se i ne stvara plodove.

Foto: Depositphotos/Toomler
  • 327
  • 46
  • 0

Zeleno venuće paprike se posljednjih godina javlja kao vrlo rasprostranjena i štetna bolest koja može obuhvatiti 50 do 100 posto biljaka, ovisno od mjesta i načina uzgoja. Oboljela biljka uvene, osuši se i ne stvara plodove. Uzročnik su parazitske gljivice Verticillium albo-atrum i Verticillium dahliae, mada mnogi autori svrstavaju ove dvije vrste u istog patogena. Za sada se čini da nema zadovoljavajućih kemijskih mjera koje bi se mogle preporučiti u praksi.

Bolest može uzrokovati ozbiljne gubitke pri uzgoju povrtnih biljaka iz porodice pomoćnica (Solanaceae), prvenstveno paprike. U područjima gdje se dugo uzgaja, posebno u monokulturi, može doći i do potpunog propadanja usjeva. Intenzitet bolesti i gubitak prinosa ovise od nivoa inokuluma u tlu, uvjeta vanjske sredine i osjetljivosti sortimenta.

Venuće paprika i graha – bolesti visokih temperatura. I zelene stjenice ponovo napadaju

Patogeni imaju širok krug domaćina, više od 200 vrsta zeljastih i drvenastih biljaka. Od uzgajanih, to su vrste iz porodice pomoćnica (paprika, rajčica, krumpir, plavi patlidžan), i bundeva -Cucurbitaceae (krastavac, dinja, lubenica) i druge. Parazit se u prirodi prenosi površinskom vodom, zaraženim biljnim ostacima, zaraženim sjemenom i rasadom. Najčešće i najveće štete su kod paprike, kao i kod plavog patlidžana. 

Simptomi bolesti

Paraziti mogu zaraziti biljke u svim fazama razvoja. Mlade biljke i sijanci mogu vrlo brzo propasti neposredno nakon ostvarene infekcije, ali češće se javljaju kasnije zaraze. Prvi simptomi se uočavaju na donjem lišću zaraženih biljaka u vidu blagog venuća. Tkivo lišća omekša, vene na zeleno ("klone") zatim se i obezboji, počevši od ivice liske prema njenom središnjem dijelu.

Lišće, međutim, zadržava zelenu boju. S razvojem bolesti, sve više gubi turgor (liske "vise"), suši se i na kraju otpada. Osim lišća, mogu biti zahvaćene pojedine grane, najčešće i cijele biljke. Na uzdužnom presjeku korijena i prizemnog dijela stabla može se uočiti smeđa nekroza ksilema (drvenastih provodnih dijelova). Oboljelo tkivo provodnih snopića je smeđe obojeno, čime se jasno razlikuje od okolnog zdravog.

Javlja se u svim fazama razvoja biljke (foto: Depositphotos/PantherMediaSeller)

Zaražene biljke imaju skraćene internodije (članke) i grmolik izgled. Na rajčici su, međutim, vanjski znaci bolesti nešto drugačiji nego kod opisanih na paprici. Biljke ne venu, niti se remeti njihov porast. Tek na starijem lišću nastaju klorotične pjege koje potom nekrotiziraju. Ali, smeđa obojenost drvenastog provodnog sustava, uočljiva na uzdužnom presjeku prizemnog dijela stabla, karakterističan je znak i kod zelenog venuća rajčice.

Mjere zaštite

Primjena plodoreda, uklanjanje biljnih ostataka paprike, nositelja verticilioze (zelenog venuća) i korovskih biljaka koje su domaćini patogena, dezinfekcija supstrata pri proizvodnji rasada može pomoći u smanjenju zaraze, kao i uzgoj tolerantnih sorti i hibrida paprike.

Povrtlarske kulture iz porodice pomoćnica na istoj površini treba uzgajati tek svake pete godine, a u plodosmjenu uvoditi prije svega žitarice, kukuruz, soju, šećernu repu, kao i grah, mahune, grašak i kupus. Zemlju u zatvorenom prostoru termički ili kemijski dezinficirati. U tu svrhu može se primijeniti pregrijana vodena para (60 do 70oC u trajanju od 30 minuta), sunčeva toplinska energija (solarizacija - prekrivanje zemljišta folijom tijekom najtoplijih mjeseci) i upotreba dezifektanta na bazi dazometa, kojima se tretira zemljište prije proizvodnje paprike.

Od fungicida, u svijetu se najčešće koriste sistemični fungicidi koji djeluje preventivno i kurativno, ali je pokazao slab učinak protiv gljiva uzročnika ove bolesti paprike. Dakle, imaju ograničeno djelovanje na parazita, jer samo zaustavljaju razvoj gljivice dok traje djelovanje fungicida. Nema fungicida koji uništavaju uzročnike zelenog venuća paprike, što treba imati na umu.

Zašto je važno držati se plodoreda i u plasteniku?

Protiv ove bolesti najefikasnije mjere borbe su:

  • četverogodišnji ili petogodišnji plodored (kukuruz, pšenica, šećerna repa i slično);
  • zdrav sadni materijal;
  • nezaraženo zemljište:
  • otporne sorte i hibridi;
  • pretkultura neka ne bude krumpir i druge vrste iz porodice pomoćnica, kao i jagode.

Tagovi

Simptomi bolesti Plodored Zdrav sadni materijal Uzgoj paprike Zeleno venuće


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.