Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PTFOS
  • 26.09.2023. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Analiza meda i pčelinjih proizvoda – kako, zašto, i gdje napraviti?

Pčelari se u Laboratorij za ispitivanje kakvoće meda i drugih pčelinjih proizvoda Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku najčešće javljaju s upitom za provjeru kvalitete i potvrdu botaničkog podrijetla meda za svoje potrebe. Doznali smo što sve nudi ovaj laboratorij.

Foto: PTFOS
  • 2.278
  • 174
  • 0

Analiza meda i drugih pčelinih proizvoda važna je iz više razloga, a provodi ju Laboratorij za ispitivanje kakvoće meda i drugih pčelinjih proizvoda Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku (PTFOS). Zašto je važna, kako se radi i koje usluge najviše pčelari koriste, doznali smo od izv. prof. dr. sc. Ivane Flanjak.

"Svaki prehrambeni proizvod, pa tako i med, prilikom plasiranja na tržište mora udovoljavati propisima koji reguliraju zdravstvenu ispravnost, zahtjeve kvalitete i označivanje", pojašnjava nam ona. 

Kako kaže, rezultati provedenih analiza daju informacije o proizvodu, botaničkom podrijetlu i postupcima tijekom procesiranja, dužini skladištenja te eventualnim namjernim patvorenjima. Odstupanja od zahtjeva, pojedinačnog i/ili kombinacije parametara, ukazuju na uzroke narušavanja kvalitete proizvoda.

Zaštita od nepoštene konkurencije

"Tako se kupcima i potrošačima osigurava kvaliteta proizvoda, dok se pčelare kao proizvođače štiti od nepoštene konkurencije", ističe naša sugovornica.

Kod drugih pčelinjih proizvoda poput matične mliječi, pčelinje peludi, propolisa, pčelinjeg otrova i voska, kaže, situacija je malo kompliciranija jer za njih nisu propisani kriteriji kvalitete već se kvaliteta i autentičnost procjenjuje na temelju međunarodnih preporuka, a problem su i kategorije u koje se ti proizvodi klasificiraju.

Uzorci spremni za analizu

"Pčelinji otrov, vosak i propolis ne klasificiraju se kao hrana, te se na njih ne mogu primijeniti isti propisi kao za hranu i med", pojašnjava profesorica. Naime, njegova kakvoća u Hrvatskoj regulirana je Pravilnikom o medu i Pravilnikom o kakvoći uniflornog meda. U njima su navedeni parametri kvalitete i granične vrijednosti koje mora zadovoljiti onaj koji se nalazi na tržištu.

Vrsta meda na temelju tri analize

"Neki od parametara bitni su za određivanje botaničkog podrijetla, odnosno vrste meda, dok drugi govore o načinu procesiranja i rukovanja s njim nakon vrcanja. Njegova vrsta određuje se temeljem rezultata triju komplementarnih analiza", objasnila je Flanjak.

Kako napominje, ona peludna govori o peludnom spektru biljaka koje pčela posjećuje, ukazuje na botaničko podrijetlo meda, a može ukazati i na geografsko podrijetlo, odnosno područje s kojeg on potječe.

"Sastav i udio ugljikohidrata, prvenstveno fruktoze, glukoze i saharoze te električna provodnost koriste se u potvrđivanju vrste. Treća je senzorska analiza koja kroz ocjenu mirisa, okusa, boje, bistrine/kristalizacije ima za cilj odrediti sukladnost s tipičnim profilom ili standardom, odnosno odstupanje od njega", dodaje profesorica.

Laboratorij za ispitivanje kakvoće meda i drugih pčelinjih proizvoda radi od 2000. godine

Njome se, kaže, mogu identificirati i određeni defekti poput fermentacije te prisutnost stranih mirisa i okusa. "Tek kada imamo sve navedene rezultate možemo procijeniti kvalitetu meda i potvrditi njegovo botaničko podrijetlo", pojasnila je.

U Pravilniku o medu također su propisane granične vrijednosti za udio hidroksimetilfurfurala (HMF-a) i aktivnost dijastaze, fizikalno-kemijskih parametara koji ukazuju na kvalitetu odnosno uvjete procesiranja i skladištenja.

Za matičnu mliječ postoje preporuke specifikacije koje je 2016. godine izdala Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO), za propolis preporuke su u posljednjoj fazi publiciranja, no zakonske regulative na nacionalnoj i međunarodnoj razini trenutno nema.

Koje sve analize radi Laboratorij PTFOS-a?

Naime, u Laboratoriju za ispitivanje kakvoće provode se analize svih propisanih parametara kvalitete meda te dodatnih fizikalno-kemijskih parametara (aktivnost enzima, specifična rotacija, boja, udio aminokiselina,…) koji služe u njegovoj karakterizaciji.

Također, radi se i ona makronutrijenata (bjelančevina, masti, ugljikohidrata) pčelinje peludi i matične mliječi, a može se i provjeriti njezina autentičnost određivanjem udjela 10-HDA, masne kiseline koja je prisutna samo u njoj, ili odrediti udio melitina u pčelinjem otrovu, parametra kvalitete koji određuje otkupnu cijenu otrova na tržištu.

Trenutni popis analiza koje provodi ovaj laboratorij dostupan je i ovdje.

"Poznato je da pčelinji proizvodi imaju pozitivno djelovanje na zdravlje, te da bioaktivna svojstva uglavnom potječu od polifenolnih spojeva i drugih komponenti koje djeluju kao antioksidansi. U Laboratoriju provodimo analizu udjela polifenola i antioksidativni kapacitet meda i pčelinje peludi kako bi se provjerila bioaktivna svojstva pčelinjih proizvoda", dodala je Flanjak.

Dogovorite analizu 

Kaže kako im se pčelari najčešće javljaju s upitom za provjeru kvalitete i potvrdu botaničkog podrijetla meda za svoje potrebe, a posljednjih nekoliko godina raste interes za provjeru autentičnosti matične mliječi i pčelinjeg otrova.

Cijena analiza, dodaje, ovisi o parametrima koji se analiziraju i broju uzoraka, imajući u vidu postupak pripreme uzorka, kemikalije i potrošni materijal potreban za izvedbu te vrijeme potrebno za provedbu.

Upitali smo ju kako funkcionira cijeli proces od dostave uzoraka do rezultata analize. Kaže da im se zainteresirani pčelari javljaju s upitom telefonski ili mailom. Nakon konzultacija definiraju se parametri za analizu sukladno iskazanim potrebama naručitelja. Slijedi analiza uzoraka i unutar dogovorenog vremena naručitelj dobije Izvješće ovlaštenog Laboratorija.

Analize provode djelatnici Laboratorija za za ispitivanje kakvoće meda i drugih pčelinjih proizvoda

Naime, rezultati analize daju uvid u sastav pčelinjeg proizvoda te sukladnost s propisima i smjernicama kvalitete, a kao rezultat provođenja aktivnosti dobre pčelarske i veterinarske prakse koje osiguravaju da se na tržištu nalaze kvalitetni i sigurni pčelinji proizvodi.

"Provjeru sukladnosti meda sa zahtjevima iz propisa potrebno je napraviti prije stavljanja na tržište, ali bi ju bilo dobro napraviti nakon duljeg skladištenja, jer se njegov sastav s vremenom mijenja, a ako su uvjeti procesiranja i skladištenja bili neadekvatni, parametri kvalitete mogu se značajno promijeniti pa čak i biti toliko degradirani da više nisu u skladu sa zakonskom regulativom", napominje.

Za sve dodatne informacije, cijene analiza i suradnju zainteresirani se mogu obratiti izv. prof. dr. sc. Ivani Flanjak na mail ivana.flanjak@ptfos.hr ili telefon 031/224-394.


Tagovi

Analiza meda Pčelinji proizvodi PTFOS Ivana Flanjak Laboratorij Vrste analiza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner