Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjska kuga
  • 07.05.2024. 18:00

Angažirat će vojsku u odstrelu divljih svinja - žele spasiti proizvodnju pršuta

Proizvođači parmskog pršuta ostvaruju godišnju prodaju u vrijednosti od oko 1,7 milijardi eura. Strahuju da će se zatvoriti njihovo glavno izvozno tržište

Foto: Shutterstock/Kitreel
  • 31.171
  • 1.645
  • 0

U Italiji raste broj divljih svinja zaraženih afričkom svinjskom kugom, u tolikoj mjeri da je Kozorcij za proizvodnju parmskog pršuta pozvao na angažiranje vojske kako bi u sljedećih tri do pet godina odstrijelili milijun divljih svinja i smanjili njihovu populaciju za 60 do 80 posto. 

Talijanska vlada je spremna aktivirati 177 vojnika koji bi uz lovce odstrijelili divlje svinje, piše huffingtonpost.it

Ogromna ekonomska šteta 

Ako bi se bolest prenijela na domaće svinje, ekonomska bi šteta bila ogromna. Proizvođači parmskog pršuta koji nosi EU oznaku izvornosti, ostvaruju godišnju prodaju vrijednosti od oko 1,7 milijardi eura. Konzorcij poručuje da bi trebalo povećati financijska sredstva za biosigurnost, zamke i ograde te angažirati više lovaca.

U regiji Emilia Romagna, kojoj pripada i Parma, glavni grad u proizvodnji pršuta, do sada je zabilježeno 105 slučajeva ASK kod divljih svinja.

Zabrana uvoza 

Iz predostrožnosti su Kina, Japan, Južna Koreja, Tajvan, Srbija, a od nedavno i Kanada, blokirale uvoz talijanskih suhomesnatih proizvoda. Kada bi se na isto odlučile i SAD, glavno izvozno tržište, to bi za talijasnke proizvođače postao velik problem. 

Naglašavaju da se virus u 14 mjeseci sazrijevanja šunke neutralizira, no svjesni su straha potrošača i država uvoznica od širenja epidemije. 

Afrička svinjska kuga je u Italiji prisutna od 2022. godine. 


Tagovi

Proizvodnja pršuta Parmski pršut Italija Afrička svinjska kuga Vojska Ekonomska šteta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...