Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blagdanska trpeza
  • 19.12.2023. 15:00

Bakterija listerije pronađena u ribljim proizvodima: Evo pet pravila za čuvanje hrane

Bakterija Listeria monocytogenes pronađena je u više europskih država, upozorava EFSA. U predblagdansko vrijeme kada je kupovina i potrošnja hrane povećana, treba biti na oprezu

Foto: Depositphotos/Di_Media
  • 1.037
  • 85
  • 0

Riblji proizvodi spremni za jelo, uglavnom dimljeni losos, vjerojatni su izvor bakterije Listeria monocytogenes koja je ovaj mjesec evidentirana u više država, stoji u priopćenju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Pojava u pet država

Između 2022. i 2023. godine Listeria monocytogenes se pojavila u Austriji, Belgiji, Italiji, Njemačkoj i  Nizozemskoj, gdje je zabilježeno 17 slučajeva oboljenja i dva smrtna slučaja, stoji u izvještaju. Pojava bolesti je uglavnom bila kod starijih osoba, prema podacima koji se mogu pratiti od 2011. godine.

Napredne tehnike molekularne tipizacije identificirale su varijantu Listeria monocytogenes koja je otkrivena u većini slučajeva između 2022. i 2023. godine. Analiza podataka ukazuje na vezu s dvije ustanove u Litvi u istom periodu. Utvrđeno je da upravo one unijele kontaminirane riblje proizvode na maloprodajna tržišta Njemačke i Italije. Proizvodnja je zaustavljena u jednoj tvornici u Litvi, što je, nadaju se, vjerojatno smanjilo rizik od pojave bolesti.

Podaci o distribuciji kontaminiranih proizvoda u Austriji, Belgiji i Nizozemskoj trenutno nisu dostupni.

Stručnjaci EFSA i ECDC-a kažu da su potrebne dalje pretrage kako bi se utvrdilo porijeklo kontaminacije. Ovo će omogućiti nacionalnim vlastima da provedu ciljane mjere kontrole i akcije ublažavanja. Osim toga, preporučuju poštivanje dobre proizvodne prakse, higijenskih pravila i učinkovite kontrole temperature u cijelom lancu proizvodnje, distribucije i skladištenja hrane, uključujući i domaćinstva.

Ruke brišemo o krpu, ne koristimo vrećice za hlađenje, ali peremo voće i povrće prije konzumacije

Potrošačima se savjetuje da održavaju niske temperature u hladnjaku kako bi spriječili potencijalno širenje bakterija kao što je Listeria koja bi mogla biti prisutna u hrani koja je spremna za jelo.

5 pravila za čuvanje hrane 

U predblagdansko vrijeme kada je kupovina i potrošnja hrane povećana, treba biti na oprezu. Držite se ovih pravila: 

  1. Dobro planirajte kupnju jer, svježa svinjetina, govedina, janjetina i teletina može se u hladnjaku, na temperaturi 4-5°C očuvati do četiri dana, a mljeveno meso te perad i riba jedan do dva dana.
  2. Termički obrađenu hranu ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Nakon kuhanja ju što prije ohladite i spremite u hladnjak ili pak višak razdijelite u posude i zamrznite za poslije. 
  3. Hranu ne držite vani jer dnevne temperature prelaze 5°C, a posebno je opasno ako na posudu s hranom dođe sunce. 
  4. Kod podgrijavanja je važno da hrana postigne visoku temperaturu u svim dijelovima. Ukoliko je samo topla, nije sigurno da je ispravna za jelo.
  5. Posebno budite oprezni s namirnicama koje sadrže jaja i mlijeko (kolači, francuska salata i sl.). 

Tagovi

Listeria monocytogenes Listeria u hrani Dimljeni losos Blagdanska trpeza Čuvanje hrane Trovanje hranom


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB