Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Provjera činjenica
  • 02.07.2024. 10:30
  • Sarajevo, BiH

Bez činjenica nema istine, a bez istine nema povjerenja

Novinari moraju biti neustrašivi i ustrajni jer je istinito informiranje temelj demokratskog društva, čulo se na konferenciji 11th Global Fact Summit koja je u Sarajevu okupila oko 500 vodećih stručnjaka, novinara i aktivista iz cijelog svijeta.

Foto: Suzana Jović
  • 41
  • 0
  • 0

Dezinformacije danas postaju sve prisutnije u medijskom prostoru, a u obrani istine djeluju fact-checkeri odnosno provjeravatelji informacija.

U svrhu što bolje informiranosti i otkrivanja novih alata za provjeru činjenica, održana je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, svjetska konferencija 11th Global Fact Summit koja je od 26. do 28. lipnja okupila oko 500 vodećih stručnjaka, novinara i aktivista iz cijelog svijeta.

Otvorila ju je Maria Ressa, dobitnica Nobelove nagrade za mir i suosnivačica i direktorica istraživačke medijske platforme Rappler.

Bez činjenica nema istine, a bez istine nema povjerenja“, rekla je govoreći o značaju medija u današnjem društvu, piše portal foodfacts.news.

Ako milijun puta izgovorite laž, ona postaje činjenica

Poznata po svojoj borbi za slobodu medija i istinitom izvještavanju, naglasila je važnost integriteta i hrabrosti u novinarstvu, posebno u vremenu kada se dezinformacije šire nevjerojatnom brzinom.

U doba kada je istina pod opsadom, naša je odgovornost kao novinara da se borimo za činjenice“, istaknula je dodajući da novinari moraju biti neustrašivi i ustrajni jer je istinito informiranje temelj demokratskog društva.

Upozorava da se laži šire brže od istine te da su društvene mreže postale sustav za modificiranje ponašanja u kojem ako milijun puta izgovorite laž, ona postaje činjenica.

Maria Ressa, dobitnica Nobelove nagrade za mir (Foto: Vanja Čerimagić)

Iako je zahvalila tehnološkim tvrtkama Meta, TikTok i YouTube za financiranje provjere činjenica, pozvala ih je i da poduzmu nešto više kako bi zaštitile demokraciju.

Također je istaknula važnost međunarodne suradnje u bitci koja traje trenutno, a ona je, kaže, bitka za istinu.

Dodaje da samo zajedno možemo možemo stvoriti svijet u kojemu nema laži. “Ne možete više razlikovati istinu od fikcije, a to se događa i zahvaljujući generativnoj umjetnoj inteligenciji“, zaključila je poručujući da je ova tehnologija potrebna i korisna, ali nedovoljno regulirana.

Potreba za točnosti informacija važnija je nego ikad

Novinarka i suradnica Međunarodnog centra za novinare (ICFJ), a ujedno i priznata “futuristkinja“ u području umjetne inteligencije, Nikita Roy, u svom je izlaganju navela da je važno ograničiti upotrebu umjetne inteligencije (AI) novinarstvu.

Osobe koje provjeravaju činjenice trebale bi koristiti takve alate za 'jezične zadatke' poput pisanja naslova ili prevođenja priča, a ne za 'zadatke znanja“, objašnjava.

Važno je ograničiti upotrebu AI-a u novinarstvu, kaže Nikita Roy

AI, kaže, može poboljšati prihode, dosegnuti veću publiku te ako ga koristimo odgovorno i etički, ima potencijal za pojednostavljenje radnih procesa i povećanje produktivnosti.

Pojavom novih alata umjetne inteligencije raste i sve veća svijest o njihovom potencijalu za širenje lažnih informacija, čime je potreba za točnosti važnija nego ikad“, stoji u priopćenju Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN), organizatora ovog događaja.

Sretan Svjetski dan slobode medija svima koji slave

Osim njih, suorganizatori su i Poynter institut i redakcija iz SAD-a uz lokalnu podršku Udruženja građana i građanki “Zašto ne” iz Sarajeva i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

U sklopu konferencije održana su brojna predavanja, zanimljive panel diskusije i korisne radionice, a kako je to izgledalo možete vidjeti na slikama ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Svjetska konferencija Global Fact 11 Borba protiv dezinformacija Maria Ressa Nikita Roy IFCN Sarajevo


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB