Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Davor Romić
  • 02.02.2016. 13:25

Čak i veliki koncerni podržavaju kontrolu uvoza

Romić podržava kontrolu uvoznih proizvoda, a provest će i analizu 47 parafiskalnih nameta unutar sektora poljoprivrede. I njih će reducirati ukoliko se time na optereti proračun.

Foto: Davor Anic/PIXSELL
  • 670
  • 178
  • 0

"Imamo za 30% smanjenu proizvodnju zbog prevelikog uvoza. Bivše ministarstvo dopustilo je stranim i našim lobijima da uvoze robu upitne kvalitete. Ako vam jedan krumpir iz Poljske dolazi za 60 lipa, ja vas pitam tko će se u RH uopće usuditi da ide u proizvodnju kad je repromaterijal 3x skuplji nego u drugim zemljama?

Ako se nova Vlada ne okrene OPG-ima i domaćoj proizvodnji, možemo zaboraviti na konkurentnost", govori Dragutin Dukić, koordinator seljačkih udruga u Emisiji za selo i poljoprivredu urednika Martina Vukovića. Tamo smo čuli i što novi ministar poljoprivrede Davor Romić misli o prijedlogu zaštite od uvoza.

Ne vidim sukob između OPG-a i velikih sustava!

Uvoz je najveći problem za proizvođače

"Svinjogojska proizvodnja je s milijun tovljenika pala na 500 tisuća. Moramo sjesti za jedan stol s ministrom i vidjeti kako se može ograničiti uvoz kako bi naši proizvodi bili barem ravnopravni onima iz drugih zemalja", govori Mato Mikić, stočar svinjogojac iz Gundinaca.

Na njihove boljke i prijedloge odgovorio je i ministar Romić koji je rekao kako će pažljivo osluškivati probleme na terenu i svoj će rad temeljiti na komunikaciji s poljoprivrednicima.

Na redu je zaštita od uvoza i brandiranje domaćeg proizvoda?

Članica nadzornog odbora Agrokora Ljerka Puljić predlaže da ministarstvo pravilnikom temeljem zakona iskontrolira uvoz i kontrolira proizvode koji su na našim policama, a dolaze iz drugih zemalja. "I ja podržavam kontrolu kvalitete onoga što se uvozi. Zajednička europska politika također podrazumijeva zaštitu potrošača, ali i proizvođača. Mijenjat ćemo pravila igre,a glavnu ulogu će imati inspekcije", govori Romić.

Ideja brandiranja domaćeg proizvoda je visoko na ljestvici novog ministra, a s ciljem da također postignemo bolji plasman na tržištu i promociju vlastitih vrijednosti.

Analiza parafiskalnih nameta

Analizirat će se i parafiskalni nameti, kojih unutar sektora poljoprivrede ima sveukupno 47, najavljuje Romić. "Što se tiče PDV-a, neke korake smo napravili. Smanjenje PDV-a na hranu, primjerice kruh itd. Dalje se moramo dogovarati s ministarstvom financija i postaviti model koji će izazvati željeni efekt, a kojim nećemo ugroziti državni proračun".

Foto: Davor Anic/PIXSELL


Tagovi

Ružica Vukovac Martin Vuković Tugomir Majdak Miroslav Kovač Antun Laslo Emisija za selo i poljoprivredu MOST HDZ


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]