Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene jaja
  • 29.07.2023. 10:30

Cijena jaja u Hrvatskoj i dalje je među najvišima u EU

Hrvatske veleprodajne cijene jaja A klase bile su više za 2% u odnosu na razinu EU i među najvišima su na ljestvici Europske unije, stoji u izvješću TISUP-a.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.538
  • 122
  • 0

Prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi, u lipnju ove godine veleprodajne cijene jaja L i M razreda iz kaveznog i podnog uzgoja nisu se mijenjale u odnosu na cijene prethodnog mjeseca dok su kod razreda XL i S bile više za 5 do 7 posto.

"U odnosu na rekordne s početka godine prosječne cijene jaja L i M iz podnog uzgoja zadržale su se na istim razinama dok su kod istih kategorija iz kaveznog uzgoja bile niže za 5 posto. Prosječna cijena u lipnju iznosila je 0,17 do 0,18 €/kom (M) odnosno 0,18 do 0,19 €/kom (L)", objavio je TISUP. 

Navode i da su cijene svih razreda težine iz oba uzgojna oblika bile u lipnju ove godine značajno više u odnosu na godinu dana ranije. Tako kod onih iz kaveznog uzgoja bilježe porast kod razreda L i M za 38,4 odnosno 41,6 % dok su kod istih kategorija jaja iz podnog uzgoja bile više za 35,7 odnosno 38,4 posto. 

Odnosno, prosječna cijena, razred L&M, u lipnju ove godine iznosila je 285,54 eura/100 kg što je gotovo isto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na cijene godinu dana ranije više za 43,4 posto.

"Hrvatske veleprodajne cijene jaja A klase bile su više za 2% u odnosu na razinu EU i među najvišima su na ljestvici Europske unije", stoji u izvješću. 

TISUP bilježi pad cijena za razred L&M na razini EU u lipnju. Prosječna je iznosila 235,87 eura/100kg i bila je niža za 5,8% u odnosu na prethodni mjesec. 

Vanjsko-trgovinska razmjena jaja 

Kada je u pitanju vanjsko-trgovinska razmjena, u travnju 2023. godine udio vrijednosti izvoza grupe proizvoda: Jaja peradi, ptičja jaja, u ljusci, svježa, konzervirana i kuhana činio je 0,12% ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza činio 0,36 %. 

Ukupan uvoz u travnju je iznosio 6.440.891 EUR odnosno 1.925 tona dok je izvoz iznosio 1.373.266 EUR odnosno 537 t. "Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 5.067.625 EUR što je povećanje za 20,3% u odnosu na isto razdoblje lanjske godine", kazuju podaci. 

Pritom su najznačajniji izvozni proizvodi na razini vrijednosti razmjene ostala svježa jaja, od kokoši vrste Gallus domesticus, u ljusci (osim oplođenih jaja za liježenje) s ostvarenim udjelom od 66% i oplođena jaja za liježenje, od kokoši vrste Gallus domesticus s udjelom od 34%.

U uvozu najznačajniji udio od 34% ostvarila su oplođena za liježenje te ostala svježa jaja, potom u ljusci (osim oplođenih za liježenje) s udjelom od 56%. Napominju da je u travnju u odnosu na isto razdoblje 2022. godine u grupi ovih proizvoda došlo do vrijednosnog smanjenja izvoza za 18% te vrijednosnog povećanja uvoza za 9,4%. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 21,3 posto.


Tagovi

Jaja Cijena jaja TISUP Vanjsko-trgovinska razmjena Izvoz Uvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...