Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 05.08.2023. 13:30

Cijene pilećih trupova na razini EU tržišta i dalje su rekordne, a u Hrvatskoj?

Veleprodajne cijene pilećih trupova i podatke o vanjsko-trgovinskoj razmjeni peradi, objavio je Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi.

Foto: Depositphotos/davit85
  • 4.609
  • 246
  • 1

Prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), u prvoj polovici ove godine cijene pilećih trupova na domaćem tržištu zadržale su se na stabilnim razinama. 

Prosječna veleprodajna tako je u lipnju iznosila 2,57 €/kg i u odnosu na lanjske cijene istog razdoblja bila viša za 4,05 posto.

Navode i da su prodajne cijene pilećeg mesa bile nešto više u odnosu na svibanj odnosno značajnije su porasle jedino zabatka, za 8 posto dok su filea, batka te batka sa zabatkom bile neznatno više, za 1,5 do 3,2%.

Rasle su u odnosu na prošlu godinu i to pileća prsa za 5,8 %, batak za 6,3 %, zabatak za 7,3 % te batak sa zabatkom za 10,1%.

"Cijene pilećih trupova na EU tržištu bez značajnijih su promjena, i dalje na rekordnim razinama", napominju u izvješću dodajući da je prosječna cijena na razini EU u lipnju ove godine iznosila 279,22 €/100 i u odnosu na lani bila viša za 7,3%. U odnosu na prosječnu cijenu na RH tržištu (256,93 €/100 kg) bila je viša za 8,6 posto. 

Vanjsko-trgovinska razmjena peradi 

TISUP navodi i da je u travnju tekuće godine udio vrijednosti izvoza grupe proizvoda Meso peradi i jestivi unutrašnji organi (iznutrice) od kokoši vrste "Gallus domesticus", patke, guske, pure i biserke, svježe, rashlađeno ili smrznuto činio 0,76% ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza činio 1,4%. 

Izvor: TISUP, Ministarstvo poljoprivrede 

"Ukupan uvoz u travnju iznosio je 24.717.510 EUR odnosno 8.269 t dok je izvoz iznosio 9.064.543 EUR odnosno 3.259 t. Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 15.652.967 EUR što je povećanje za 60 posto u odnosu na isto razdoblje lanjske godine", opisuju značajno povećanje uvoza. 

Kažu i da su najznačajniji izvozni proizvodi na razini vrijednosti razmjene svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i unutrašnji organi s udjelom od 23% i zamrznuto meso isječeno na komade i unutrašnji organi s udjelom od 15%. 

Najveći udjel od 31 posto u uvozu ostvarilo je zamrznuto meso isječeno na komade i unutrašnji organi te svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i unutrašnji organi s udjelom od 28 posto. 

Izješće pokazuje i da je u travnju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. u ovoj grupi proizvoda došlo do vrijednosnog povećanja izvoza, za 15,2% i vrijednosnog povećanja uvoza, za 40 posto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 36,7 posto. 


Tagovi

TISUP Cijene pilećih trupova Veleprodajne cijene Uvoz Izvoz Piletina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled