Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kretanja na tržištu
  • 08.01.2024. 15:00

Dobar početak godine za mliječne proizvode?

Što je najviše poskupjelo te što je pojeftinilo na prvoj aukciji u 2024. godini?

Foto: Depositphotos/matteos
  • 902
  • 39
  • 0

Tržište mliječnih proizvoda imalo je dobar početak 2024. godine. Prva aukcija na novozelandskoj burzi Global Dairy Trade završena je profitom, a cijene mliječnih proizvoda porasle su treći put zaredom.

Najviše poskupjelo mlijeko u prahu

Vrijednost općeg indeksa cijena porasla je za 1,2 posto, ali i pored njegovog povećanja, većina dostupnih kategorija mliječnih proizvoda u posljednjem dijelu je pojeftinila. Laktoza je zabilježila najveći pad od pet posto, a punomasno mlijeko je imalo najveći rast od 2,5 posto.

U padu je obujam prodaje mliječnih proizvoda

Na aukciji je prodano 26.206 tona mliječnih proizvoda, što je preko 1.000 tona manje u odnosu na prethodnu aukciju. Rezultati posljednje aukcije pokazuju da je cijena mozzarelle ostala nepromijenjena.

Smanjenje su cijene laktoze za pet posto, cheddar sira za 2,4 posto. Niže smanjenje su imali obrano mlijeko u prahu i mlaćenica u prahu. Najveće povećanje je imalo punomasno mlijeko od 2,5 posto, a slijedi maslac sa 2,1 posto. Bezvodna mliječna mast je imala neznatno povećanje od 0,2 posto.


Tagovi

Mlijeko Mliječni proizvodi Tržište mlijeka Tržište mliječnih proizvoda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.