Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučino ulje
  • 25.02.2024. 15:00
  • Varaždinska, Varaždin

Dragutin Vincek: Vrijeme je da Varaždinsko bučino ulje zaživi na znanstvenom tržištu

Istraživanja su pokazala da je Varaždinsko bučino ulje proizvod vrhunske kvalitete, čije redovno konzumiranje ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje zbog čega ima puni potencijal osvojiti svjetska tržišta.

Foto: Varaždinska županija
  • 720
  • 80
  • 0

Na 3. Znanstvenom skupu o Varaždinskom bučinom ulju, u organizaciji ove sjeverne županije i istoimene udruge, istaknuto je kako su istraživanja pokazala da je ono proizvod vrhunske kvalitete, čije redovno konzumiranje ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje zbog čega ima puni potencijal osvojiti svjetska tržišta.

"Prije točno 170 godina, u veljači 1854., objavljen je prvi članak u kojem se navodi da se ono proizvodi u Biškupcu kraj Varaždina. Ponosni smo na tu bogatu povijest, a posebno na naše proizvođače koji od tada do danas svoje vještine i znanja prenose na nove generacije", istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec i dodala da su zahvaljujući kontinuiranom radu na promociji i brendiranju, njegova posebnost i kvaliteta danas prepoznati daleko izvan Varaždinske županije, ali i Hrvatske.

"Osim što različitim mjerama i potporama potičemo naše poljoprivrednike na proizvodnju, u svibnju ćemo organizirati i već 13. nacionalnu i 6. međunarodnu izložbu bučinih ulja", najavila je.

Podsjetila je i da su na svjetskom natjecanju Monde Selection u Bruxellesu naši proizvođači četiri godine zaredom osvajali isključivo zlatne medalje za kvalitetu. Od 12 prijavljenih ulja, svih 12 je osvojilo zlato.

"Kruna tih uspjeha je dobivanje najveće moguće zaštite, europske zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, čime je Varaždinsko bučino ulje postalo 44. zaštićeni hrvatski proizvod u Europskoj uniji. Kvaliteta mu je neupitna, a više nije upitno ni to da je naše "crno zlato" pravi dar za naše zdravlje", poručila je Zagorec. 

Funkcionalna hrana

Rezultate prvog znanstvenog rada koji je isključivo posvećen ovom ulju predstavila je magistra Melita Makovec, inženjerka molekularne biotehnologije s Bioinstituta Čakovec. Ona je zajedno s kolegama iz Bioinstituta i Sveučilišta Sjever istraživala osnovne kemijske pokazatelje kvalitete na uzorcima bučinih ulja proizvedenih od 2013. do 2022.

"Proučavali smo četiri osnovna kemijska parametra, a rezultati pokazuju da je Varaždinsko bučino ulje vrhunske kvalitete", istaknula je Makovec.

Napomenula je da je kvaliteta kroz sve promatrane godine kontinuirana, uz manje varijacije koje su više posljedica klimatskih prilika, kao što su količina padalina i broj sunčanih sati. Ulja imaju iznimno veliku oksidacijsku stabilnost, niski udio slobodnih masnih kiselina i vrlo visoki udjel nezasićenih masnih kiselina. "Zbog takvog sastava se u posljednje vrijeme sve češće spominje kao funkcionalna hrana. Naravno da su za takve rezultate zaslužni marljivi proizvođači, kao i stručnjaci", naglasila je. 

Istraživanja su pokazala da je proizvod vrhunske kvalitete

Znanstveni rad "Potencijal bučinog ulja kao funkcionalne hrane" objavljen je u jednom od najprestižnijih časopisa za hranu - Comprehensive reviews in food science and food safety, a predstavila ga je doc. dr. sc. Dunja Šamec s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever. Upravo ona je imala čast biti koordinator međunarodnog tima znanstvenika iz sedam država, koji su u radu sumirali sve objavljene znanstvene podatke o benefitima ovog proizvoda. 

"Znanstvene i kliničke studije pokazale su da njegova konzumacija ima pozitivne učinke na kardiovaskularne bolesti, na prevenciju benigne hiperplazije prostate kod muškaraca, a dokazani su i benefiti kod žena u menopauzi, jer konzumacija smanjuje različite simptome menopauze", pojasnila je. Kako je kazala, dnevno bi trebalo konzumirati jedan do dva grama, odnosno jednu žličicu bučinog ulja. 

"Ono ima veliki potencijal i u kozmetičkim pripravcima. Aplikacija  na kosu, jedan mililitar dnevno, poboljšava njezin rast. Može se dodavati i u kozmetičke pripravke za pomlađivanje a pokazalo se je i kao dobar zaštitni faktor kod UV zračenja, jednako kao komercijalne kreme", napomenula je Šamec.

Lokalne namirnice za dugovječnost

Na skupu je dr. sc. Sebastijan Orlić iz centra Kvalitete života i Veleučilišta u Karlovcu, govorio o utjecaju lokalnih namirnica na ljudsko zdravlje i dugovječnost.

"Nažalost, imamo velikih problema u populaciji s nekvalitetnom prehranom i važno je o tome komunicirati", upozorio je. Oko nas je, kaže, čitav niz blagotvornih, lokalnih, po mogućnosti sezonskih namirnica, koje su itekako važne za naše metaboličko zdravlje.

"Stoga želimo ljude educirati gdje, kako i kada tražiti prave namirnice, a da istovremeno uživamo u hrani po prihvatljivoj cijeni", rekao je  Orlić i dodao da svojim svakodnevnim odabirom, pravilnom prehranom, tjelesnom aktivnošću, kontroliranjem stresa i kvalitetnim snom utječemo na dugovječnost, odnosno kvalitetu života.

Uz Varaždinsko bučino ulje, tu su i drugi zaštićeni proizvode ove županije, prvenstveno varaždinsko zelje. "Fermentirane namirnice danas su itekako važne, ali zanemarene. Također, u modernoj prehrani pokazalo se kako je unos proteina i vlakana najslabija karika, a tu se može izdvojiti važnost konzumacije zagorskog purana", naglasio je. 

Okupljeni na znanstvenom skupu 

Kako se čulo, ovo je ulje naš identitet, po njemu smo postali prepoznatljivi, a ono u originalnim bočicama svoje kupce ima ne samo u gotovo svim europskim zemljama, nego i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, pa čak i u Kini.

"Sada je vrijeme da zaživi na novom tržištu, a to je - znanstveno, tako da znanstvenici iz cijelog svijeta druga ulja mogu komparirati s našim, Varaždinskim bučinim. Sličan put je prošlo varaždinsko zelje, koje se spominje u znanstvenoj literaturi više od 50 zemalja svijeta", naglasio je na ovom skupu dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije.


Fotoprilog


Tagovi

Varaždinsko bučino ulje Silvija Zagorec Melita Makovec Dunja Šamec Dragutin Vincek Sebastijan Orlić Znanstveni skup


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.