Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita mesa fajferice
  • 30.10.2015. 11:00

Fajferica u programu zaštite

Sustav sljedivosti koji će se uspostaviti kroz proces zaštite mesa crne slavonske svinje oznakom izvornosti sadržavat će genetski test roditelja, definirane uvjete držanja i hranidbe te ocjenu mesa na liniji klanja.

  • 329
  • 67
  • 0

Crna slavonska svinja, popularna fajferica, polako ali sigurno počinje zauzimati mjesto u hrvatskom stočarstvu koje zaslužuje. Dugo zanemarivana i podcijenjivana, u posljednje vrijeme počinje opravdavati sav trud zaljublljenika, entuzijasta i uzgajivača koji su imali vjeru u njenu vrijednost, zbog koje s razlogom nosi naziv Crno zlato Slavonije.

Jučerašnjim potpisivanjem ugovora u sufinanciranju izrade specifikacije proizvoda za zaštitu naziva Meso crne slavonske svinje u Ministarstvu poljoprivrede započeo je proces zaštite navedenog proizvoda na nacionalnoj razini oznakom zaštite izvornosti, tj. najvišim stupnjem zaštite poljoprivrednog i prehrambenog proizvoda.

Martina Minarik, najbolja mlada poljoprivrednica 2014.

75 tisuća kuna za izradu specifikacije

Poljoprivredno-uslužna zadruga LETA iz Vukojevaca, čiji članovi su mahom uzgajivači ove plemenite i autohtone pasmine, prijavila se na natječaj za dodjelu financijske potpore u srpnju ove godine. Uz svu potrebitu dokumentaciju priložena je i predspecifikacija za proizvod Meso crne slavonske svinje.

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je 30. rujna 2015. godine odluku o dodjeli financijskih sredstava kojom se Zadruzi LETA dodjeljuje maksimalan iznos od 75 tisuća kuna za izradu specifikacije proizvoda Meso crne slavonske svinje.

"Želim naglasiti značaj jednog ovakvog procesa zaštite koji je usmjeren upravo na uzgajivače fajferice. Kroz zaštitu proizvoda oznakom izvornosti stječu se uvjeti za ostvarivanje veće cijene proizvoda na tržištu, što izravno utječe na veću dohodovnost i profitabilnost svih uzgajivača crne slavonske svinje.

Međutim, jedan od najvažnijih ciljeva zaštite proizvoda oznakom izvornosti jest uspostava kontroliranog sustava proizvodnje i kvalitete te sljedivost koja će vlasniku markice oznake izvornosti, a i kupcima i potrošačima istog, jamčiti da je tako označeni proizvod proizveden u kontroliranim uvjetima koji su u skladu s kriterijima dobrobiti i zdravlja svinja te u funkciji zaštite okoliša", govori Vladimir Margeta, upravitelj Poljoprivredno-uslužne zadruge LETA.

Kroz proces zaštite mesa podići dohodovnost

Potpisivanje ugovora s ministrom Jakovinom

Sustav sljedivosti koji će se uspostaviti kroz proces zaštite mesa crne slavonske svinje oznakom izvornosti sadržavat će genetski test roditelja, definirane uvjete držanja i hranidbe te ocjenu mesa na liniji klanja. Osim zaštite na nacionalnoj razini, krajnji cilj ovog procesa je i zaštita oznakom izvornosti na razini cijele Europske unije.

Budući da se ova zaštita radi prvenstveno zbog uzgajivača, pozivaju se svi uzgajivači crne slavonske svinje da se aktivno uključe u izradu specifikacije svojim savjetima i prijedlozima, te konkretnim iskustvima iz proizvodne prakse. Cilje je stvoriti zajednički održivi sustav proizvodnje koji će omogućiti najvećem broju uzgajivača da se uključi u program zaštite izvornosti proizvoda Meso crne slavonske svinje i na taj način podići proizvodnju, ali i dohodovnost gospodarstava na jednu znatno višu razinu.


Tagovi

Crna slavonska svinja Fajferica Meso fajferice Dohodovnost Vladimir Margeta Tihomir Jakovina Zaštita izvornosti Izrada specifikacije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."