Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Direktiva o medu
  • 12.12.2023. 13:30

Gotova praksa po kojoj je europski med mogao sadržavati 99 posto patvorenog

Nove oznake na pakiranju će sadržavati popis svih zemalja iz kojih je došao med prema razmjeru udjela s jasno istaknutom oznakom na deklaraciji, istaknula je naša europarlamentarka Biljana Borzan.

Foto: Depositphotos/AndreyCherkasov
  • 1.086
  • 90
  • 0

Na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojena je Direktiva o medu. "Dosadašnji sustav, odnosno oznaka "mješavina EU/ne-EU meda", se godinama zloupotrebljavao kako bi se uvozio i prodavao patvoreni. Nove oznake na pakiranju će sadržavati popis svih zemalja iz kojih je došao prema razmjeru udjela s jasno istaknutom oznakom na deklaraciji", istaknula je naša europarlamentarka i izvjestiteljica europskih socijalista Biljana Borzan koja se za to dugo zalagala. 

Naime, dosadašnja praksa po kojoj je europski med mogao sadržavati 1 posto europskog i 99 posto patvorenog kineskog odlazi u povijest.

"Dosadašnja iskustva pokazala su da su prijevare krivotvorina postale sve sofisticiranije i da je uz važeću regulativu bilo sve teže spriječiti prijevare potrošača. Ovakvim pristupom zaštitit ćemo s jedne strane potrošače, a s druge strane pčelare koji proizvode pravi, domaći, od prevaranata koji su jeftiniji i nekvalitetniji šećerni sirup prodavali pod imenom med", kaže Borzan.

Također, navodi kako su, od 123 stranih tvrtki koje ga izvoze na tržište EU, proizvodi njih 70 sadržavali šećerni sirup. Najviše tih uvoznika, njih 20, je iz Kine, dok su ostali iz Ukrajine, Argentine, Brazila, Meksika i Turske.

Kad se radi o patvorenju meda i pčelinjeg voska, ljudska mašta nema granice

"Došlo je do toga da je šansa kako ćete biti prevareni pri kupnji ove namirnice u trgovini skoro 50:50, što je nedopustivo!", istaknula je. Osim novih pravila za označavanje porijekla, kaže, mora se postrožiti i inspekcijski nadzor.

"Inspekcije trebaju biti opremljene da detektiraju ultrafiltrirani 'med', u kojem praktički nema peludi, te proizvode tretirane na visokim temperaturama iznad 40 stupnjeva, odnosno onaj koji se ubrzano proizvodi umjetnim isparavanjem. S ovim tome konačno stajemo na kraj", zaključuje hrvatska europarlamentarka.


Tagovi

Patvoreni med Europska unija Biljana Borzan Kineski med Šećerni sirup Domaći med


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.