Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višak akrilamida
  • 07.08.2023. 16:30

Hrvatska zabranila uvoz čipsa iz Srbije, njihova inspekcija naložila uništavanje sporne serije

Proizvođač čipsa iz Čačka "Chips Way" bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije. Utvrđena je, naime, visoka razina kancerogenog akrilamida

Foto: Depositphoto/Kwangmoo (ilustracija)
  • 2.481
  • 181
  • 1

Čips s okusom paprike, chips bits&bytes, proizveden u Srbiji, čiji je uvoz u Hrvatsku zaustavljen na granici zbog utvrđene visoke razine kancerogenog akrilamida, bit će uništen u matičnoj tvornici. 

Točnije, svi čipsevi iz lota u kojem je proizvedena sporna pošiljka pakiranja od 150 grama. 

Hrvatska je nakon utvrđenog i zabrane uvoza, alarmirala i ostale članice Europske unije, a reagirala je i srpska inspekcija.  

Proizvođač čipsa iz Čačka "Chips Way", napominju, bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije. Na njihovoj stranici stoji i izjava povodom utvrđene neusklađenosti proizvoda, u kojoj je navedeno da su u petak 28. srpnja dobili obavijest od svog kupca, tvrtke Plodine, da je pošiljka od 33 palete rebrastog čipsa od 150 grama prilikom carinjenja na analizi pokazala višu razinu akrilamida od dozvoljenog i da su odmah po prijemu informacije obavijestili kupca da će cjelokupna pošiljka biti preventivno uništena.

"Kao odgovorna kompanija, koja u potpunosti posluje u skladu sa zakonom i brine o svojim kupcima, i kako bi se izbjegla svaka sumnja u zdravstvenu sigurnost naših proizvoda, pozivamo sve kupce, koji su kupili čips proizvod s lot brojem I.28062023, da proizvod vrate u radnju gdje će im isti biti zamijenjen ili novčano kompenziran", naveli su. 

Akrilamid je kancerogena kemijska supstanca koja prirodno nastaje kada se hrana peče ili prži na temperaturi iznad 120 stepeni Celzijevih. Može se pronaći u biskvitima, kavi, pomfritu, kruhu i čipsu.


Tagovi

Akrilamid Chips Way Plodine Uništeni čips Pojačane kontrole Inspekcija Sporna pošiljka


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva