Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 26.11.2023. 16:30

Imamo najviše veleprodajne cijene jaja A klase na razini Europske unije

Gdje smo s cijenama jaja i pilećih trupova, objavio je Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi

Foto: Depositphotos/Chalabala
  • 1.186
  • 135
  • 1

Veleprodajne cijene jaja razreda L i S iz kaveznog uzgoja te L iz podnog uzgoja bile su u listopadu neznatno niže u odnosu na cijene prethodnog mjeseca, za 2,2 do 4,9 posto dok se prodajne cijene ostalih razreda iz oba uzgojna oblika nisu značajnije mijenjale, objavio je Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP). 

Prema njihovim podacima, prosječna cijena onih najprodavanijih (L i M) iz oba uzgoja u listopadu ove godine iznosila je 0,17 do 0,18 €/kom.

Cijene svih razreda težine iz oba uzgojna oblika bile su u listopadu ove godine značajno više u odnosu na godinu dana ranije. Kod kaveznog uzgoja bilježimo porast kod razreda M i L za cca 11,5 posto dok su cijene istih kategorija iz podnog uzgoja bile više za 12,2 odnosno 17,6 posto.

Objavili su kako je zabilježen blagi silazni trend cijena (razred L&M) na domaćem tržištu od svibnja. U listopadu ove godine prosječna je iznosila 270,47 eura/100 kg što je u odnosu na rekordne  s početka godine niže za 7,4 posto, a u odnosu na godinu dana ranije više za 12,8 posto. Hrvatske veleprodajne cijene jaja A klase (L&M) prošlog su mjeseca bile više za 24,9 posto u odnosu na prosječne na razini EU i najviše su na ljestvici EU.

Porast deficita za 33 posto

"Unazad dva mjeseca na EU tržištu primjetan je blagi porast cijena (razred L&M) gdje je ona prosječna na razini EU u listopadu iznosila 216,39 eura/100kg i bila je viša za 4,9 posto u odnosu na kolovoz, a u odnosu na godinu dana ranije niža za 2,7 posto", ističu iz TISUP-a.

U kolovozu 2023. udio vrijednosti izvoza grupe proizvoda: Jaja peradi, ptičja jaja, u ljusci, svježa, konzervirana i kuhana činio je 0,09 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza činio 0,38 posto.

Ukupan uvoz u grupi iznosio je 15.168.261 eura odnosno 5.530 t, dok je izvoz iznosio 2.216.056 eura odnosno 998 t. Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 12.952.205 eura što je povećanje za 33 posto u odnosu na isto razdoblje lanjske godine.

Najznačajniji izvozni proizvodi na razini vrijednosti razmjene su ostala svježa jaja, od kokoši vrste Gallus domesticus, u ljusci (osim oplođenih za liježenje) s ostvarenim udjelom od 66 posto i oplođena za liježenje s udjelom od 34 posto. U uvozu najznačajniji udio od 28 posto ostvarila su oplođena za liježenje te ostala svježa jaja u ljusci (osim oplođenih za liježenje) s udjelom od 60 posto.

U kolovozu, u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, ističu, u ovo je grupi proizvoda došlo do vrijednosnog smanjenja izvoza za 19 posto te povećanja uvoza za 21,6 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 14,6 posto.

Vrijednosno povećanje uvoza pilećeg mesa za 24,1 posto

TISUP objavljuje kako i dalje bilježimo stabilan trend cijena pilećih trupova (65 posto pile) na domaćem tržištu u listopadu.

U sljedećoj tablici objavili su prosječne veleprodajne cijene pilećeg mesa u RH (€/kg).

cs

"Udio vrijednosti izvoza grupe proizvoda Meso peradi i jestivi unutrašnji organi (iznutrice) od kokoši vrste Gallus domesticus, patke, guske, pure i biserke, svježe, rashlađeno ili smrznuto u kolovozu ove godine činio je 0,72 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza činio 1,4 posto", objavljuju.

Dodaju kako je ukupan uvoz u ovoj grupi iznosio 56.859.600 eura odnosno 19.125 t dok je izvoz iznosio 17.952.057 eura odnosno 6.418 t. Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 38.907.543 eura što je povećanje za 31,1 posto u odnosu na isto razdoblje lanjske godine.

Najznačajniji izvozni proizvodi kokošjeg mesa vrste Gallus domesticus na razini vrijednosti razmjene su "Svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i unutrašnji organi s udjelom od 23 posto i "Zamrznuto meso isječeno na komade i unutrašnji organi" s udjelom od 17 posto dok su u uvozu najznačajniji udio ostvarili "Zamrznuto meso isječeno na komade i unutrašnji organi“ s udjelom od 30 posto, te "Svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i unutrašnji organi“ s udjelom od 33 posto.

U kolovozu je u odnosu na isto razdoblje prošle godine u grupi proizvoda došlo do vrijednosnog povećanja izvoza, za 11,2 posto i vrijednosnog povećanja uvoza, za 24,1 posto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 31,6 posto, zaključeno je u izvješću TISUP-a.


Tagovi

TISUP Cijene jaja Cijene pilećeg mesa Uvoz jaja Izvoz jaja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.