Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sintetičko meso
  • 07.11.2023. 15:00

Italija će zabraniti sintetičko meso i drugu umjetnu hranu?

U donjem domu talijanskog parlamenta trebalo bi se raspravljati o zakonu kojim bi se zabranila proizvodnja, uvoz i marketing hrane proizvedene u laboratorijima

Foto: Depositphotos/Alexey_Arz
  • 1.212
  • 122
  • 0

Italija će zabraniti sintetičku hranu, rekao je talijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida na događaju kojega su u irskom Kilkennyju tijekom vikenda organizirali Europski konzervativci i reformisti (ECR). Ovim bi korakom postala prva zemlja u svijetu koja je to učinila.

U donjem domu talijanskog parlamenta trebalo bi se raspravljati o zakonu kojim bi se zabranila proizvodnja, uvoz i marketing hrane proizvedene u laboratorijima, navodi Euractiv

Konzervativna budućnost 

U organizaciji ECR-a, na događaju pod nazivom "Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost za europske poljoprivrednike", sudjelovao je i povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski. Ondje su vodeći konzervativni političari raspravljali su o izazovima i prilikama koje proizlaze iz europske regulative i suradnje u stočarstvu, poljoprivredi i zelenom gospodarstvu. 

"Italija će biti prva nacija bez sintetičke hrane čime želi dati primjer kako se to može regulirati", izjavio je Lollobrigida u video pozivu dodavši da su odabrali načelo predostrožnosti. "Kvaliteta hrane je temeljna i ne možemo pristati na polarizirano društvo u kojem će se kvalitetna hrana proizvoditi samo za bogatu elitu. Uvjereni smo da bi svi trebali moći dobro jesti", poručio je ministar.

Njegov stav dijeli i Wojciechowski koji se zalaže za tradicionalnu poljoprivredu te želi zaštititi tradicionalne proizvode. "Sintetičko meso nije meso, sintetičko mlijeko nije mlijeko. Ja branim prirodni proizvod, a koristiti takav naziv za sintetski, po meni, nije korak u dobrom smjeru", dodao je, istaknuvši da Europska komisija izdvaja više od 6 milijardi eura za dobrobit životinja i, općenito, tradicionalni uzgoj.

Kažnjavanje proizvođača 

Međutim, model poljoprivrede koji predlažu konzervativci u potpunoj je suprotnosti s onim kojega je usvojila EU. Prema političkoj stranci Fratelli d'Italia (Braća Italije, op.a.) kojoj pripada Lollobrigida on je previše birokratiziran i nesposoban uhvatiti se u koštac s novim izazovima koji opterećuju kontinent.

"Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari plaćaju vrlo visoku cijene za ideološke gluposti iza Zelenog dogovora Europske unije, koji kažnjava proizvođače s ciljevima smanjenja emisija koji će dovesti samo do manje proizvodnje hrane", poručio je zastupnik u Europskom parlamentu Carlo Fidanza.

Dodao je i da će manja proizvodnja hrane biti zamijenjena uvoznom iz zemalja koje ne zadovoljavaju europske standarde održivosti i kvalitete ili pak laboratorijskim proizvodima u koje nismo sigurni. 


Tagovi

Sintetička hrana Sintetičko meso Umjetno meso Francesco Lollobrigida Konzervativni političari Zabrana Dobrobit životinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.