Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odmrzavanje
  • 19.09.2024. 12:00

Je li mikrovalna pećnica pogodna metoda za odmrzavanje hrane?

U današnjem, užurbanom vremenu življenja potreban je najbrži mogući način pripreme namirnica za konzumaciju, a važan segment u tom procesu svakako je i postupak odmrzavanja. Koji se postupci preporučuju?

Foto: shutterstock/NatalyaBond
  • 270
  • 40
  • 0

Zaboravili ste meso izvaditi iz zamrzivača i staviti u hladnjak za sljedeći obrok?

Mikrovalna pećnica brzo je rješenje, a utječe li negativno na kvalitetu hrane, odgovorili su stručnjaci za portal foodfacts.

"Iznimno je važno ovaj postupak provoditi na niskim temperaturama zagrijavanja te prilagoditi vrijeme izlaganja namirnice mikrovalnom zračenju u ovisnosti o veličini i vrsti", govori prof. dr. sc. Anita Pichler s Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Nedostatak je neravnomjerno zagrijavanje namirnica

Potrebno je i, podsjeća, slijediti određene smjernice radi osiguranja pravilne i sigurne upotrebe, kao što je uklanjanje svih vrsta ambalaže koje nisu prikladne poput metala ili određenih vrsta plastike, kao što su PVC, PET i PS, a upotrebljavati tanjure.

Premda nam štedi vrijedi, nedostatak mikrovalne može biti neravnomjerno zagrijavanje odnosno u vanjskim dijelovima većih namirnica mogu započeti procesi kuhanja dok su istovremeno unutrašnji i dalje zamrznuti.

No hrana se, preporučuje, može povremeno okrenuti ili promiješati, ako to veličina i vrsta dopuštaju, kako bi se svi dijelovi jednako odmrznuli.

Kaže kako bi se nakon ovakvog provedenog procesa odmrzavanja određene vrste, primjerice meso, trebale odmah pravilno termički obraditi. "Mikrovalno zagrijavanje podiže temperaturu namirnica do razine na kojoj je moguće razmnožavanje štetnih mikroorganizma", pojašnjava.

Odmrzavanje ovim načinom te daljnja termička obrada skraćuju vrijeme pripreme te omogućuju konzumaciju kvalitetnih obroka u svakodnevnom životu bez ikakve zdravstvene ugroze.

Je li zamrznuto voće i povrće lošije kvalitete od svježeg?

Osim brzog načina poput mikrovalnog zagrijavanja, upotrebljavaju se i drugi postupci, ali ovise prije svega o vrsti namirnice.

"Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) za većinu se polagano odmrzavanje na temperaturi od 4 -5 °C smatra se najboljim načinom", ističe osječka profesorica.

Idealno je zamrznutu hranu ostaviti preko noći u hladnjaku

S Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta u Mostaru dr. sc. Anita Lalić, izv.prof. potvrđuje smjernice WHO-a da je najbolji način postupno odmrzavanje u hladnjaku jer se tako hrana održava na sigurnoj temperaturi tijekom cijelog procesa.

"Idealno je da se zamrznuta hrana pokrije i ostavi preko noći u prikladnoj posudi poput tanjura ili zdjele", navodi ova profesorica koja dodaje da velikim komadima poput puretine može trebati više vremena kao što je cca 24 sata za svakih dva kilograma mase.

Nedostatak mikrovalne može biti neravnomjerno zagrijavanje namirnice (Foto: Shutterstock/Ju Jae-joung)

Kada odmrzavate sirovo meso, kaže, pazite da tekućina ne dođe u dodir s kuhanom ili spremnom za jelo hranom kako biste izbjegli potencijalnu kontaminaciju mikroorganizmima.

Napominje da je važno naglasiti i da se mnoge namirnice mogu kuhati izravno iz zamrznutog stanja bez potrebe za prethodnim odmrzavanjem, a to su primjerice povrće i neka gotova jela.

Znanstvenici rade na poboljšanju ujednačenosti zagrijavanja

Mikrovalna pećnica može biti učinkovita metoda za brzo odmrzavanje hrane, ali nije uvijek najbolja opcija za sve vrste namirnica, mišljenja je Lalić složeći se s profesoricom Pichler da "iako štedi vrijeme, često uzrokuje neujednačeno odmrzavanje gdje dijelovi hrane ostaju smrznuti dok se drugi počinju kuhati".

To se, objašnjava, događa zbog načina na koji ona zagrijavaju hranu odnosno koristeći "stojeće" valove koji stvaraju nejednaku raspodjelu topline, a takvo neujednačeno zagrijavanje može loše utjecati na teksturu, okus i hranjivu vrijednost hrane, kao i povećati rizik od rasta štetnih mikroorganizama.

"Na primjer, tijesto može izgubiti na težini i kvasac se može oštetiti dok kod mesa i ribe može doći do promjena u boji, svježini i sigurnosti", pojašnjava.

Treba li prati meso prije kuhanja ili pečenja?

Ističe da znanstvenici rade na rješenju ovog problema promjenom frekvencija mikrovalova kako bi se poboljšala ujednačenost zagrijavanja.

"To bi moglo dovesti do novih modela mikrovalnih pećnica koje će bolje očuvati kvalitetu hrane i biti prikladnije za odmrzavanje", zaključuje sveučilišna profesorica.


Tagovi

Odmrzavanje Mikrovalna pećnica Gubitak tvari Priprema hrane Anita Pichler Anita Lalić


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/