Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trudnoća
  • 20.07.2024. 12:00

Jedi za dvoje u trudnoći: Trebaju li se žene voditi tom teorijom?

Kako bi trudnoća bila uredna i istovremeno osigurala sve potrebne hranjive tvari, važno je pridržavati se određenih preporuka. Koliko je zapravo potrebno povećati unos hrane i što se preporučuje? Stručnjaci otkrivaju.

Foto: shutterstock/NDAB Creativity
  • 85
  • 0
  • 0

Prehrana žene prije začeća i tijekom trudnoće bitno utječe na zdravlje djeteta nakon rođenja i tijekom cijelog njegovog života.

Često se čuju savjeti poput “ti sada trebaš jesti za dvoje“. No, ovakvi savjeti mogu dovesti do nepotrebnog nakupljanja kilograma i povećanog rizika od razvijanja komplikacija kao što su gestacijski dijabetes, visoki tlak, preeklampsija (visoki krvni tlak i visoka razina proteina u urinu), induciranje poroda i sl.

Stoga je portal foodfacts.news postavio pitanje stručnjacima, a ono glasi: "je li potrebno unositi dvostruko više hrane"?

Vjerujem da nema trudnice koja nije čula da bi trebala jesti za dvoje“, kaže Tea Štefanac, mag. ing. biotehn. s Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Naglasak treba biti na kvaliteti, a ne količini hrane

Ipak, dodaje, to je mit koji može dovesti do nepotrebnog nakupljanja kilograma.

Kako pojašnjava, energetske potrebe tijekom trudnoće rastu i pri njenom kraju je potrebno dodati oko 300 kcal više što svakako ne zahtijeva jedenje za dvoje.

Ono što definitivno raste su potrebe za nutrijentima poput vitamina A, folata, vitamina B12, željeza, kolina i drugih. “Stoga bi naglasak trebao biti na kvaliteti, a ne količini hrane“, poručuje.

Podsjeća da je poželjno birati nutritivno bogate namirnice i balansirane obroke kako bi se zadovoljile sve majčine i bebine potrebe.

Prehrana u tom razdoblju ima važnu ulogu u zdravlju budućih generacija i tako bi joj se trebalo pristupati“, zaključuje Štefanac.

Nije potrebno udvostručiti unos kalorija

Da ne treba "jesti za dvoje", ističe i nutricionistica Zvezdana Ljubenković Marković iz Holistic Nutri. "Ali je izuzetno važno da se kroz prehranu osigura dovoljno nutrijenata i energije za pravilan rast i razvoj bebe“, savjetuje. 

Kako kaže, od velikog je značaja da majka ima sve nutritivne potrebe za optimalno i dobro zdravlje.

Kalorijski unos raste, ali nije neophodno da udvostruči unos već je potrebno da ga poveća za nekoliko stotina kalorija u različitim potrebama trimestara.

Idealno je da porast tjelesne mase bude između 12 – 15 kg od početka do kraja trudnoće“, ističe.

Kako bi trudnoća bila vitalna i istovremeno osigurala sve potrebne nutritivne sastojke, potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

  • redovitost obroka,
  • unos voća i povrća,
  • unos proteina animalnog porijekla kao najboljih izvora željeza,
  • unos zdravih masnoća (30% dijetalnog unosa trudnice),
  • unos vlakana kroz žitarice, mahunarke, voće i povrće.

Naglašava također da je izuzetno bitan unos kalcija, cinka i željeza kroz namirnice.

Za kraj kaže da je u tijeku trudnoće važno izbjegavati nedovoljno termički obrađeno meso, nepasterizirane sireve, svježu ribu i plodove mora, svježa jaja, namirnice koje sadrže prazne kalorije poput slatkiša i grickalica, a alkohol, kofeinske napitke i cigarete svesti na minimum.


Tagovi

Trudnoća Jedi za dvoje Kalorijski unos Mitovi o hrani Tea Štefanac Zvezdana Ljubenković Marković


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.