Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bez mlijeka
  • 26.07.2024. 13:30

Kakvim se to maslacem bavi Bill Gates?

Ideja prelaska na masti i ulja proizvedene u laboratoriju može se na prvi pogled činiti čudnom, svjestan je milijarder Bill Gates

Foto: YouTube/screenshot
  • 205
  • 0
  • 0

Kalifornijski startup Savor, uz podršku američkog poslovnog magnata i milijardera Billa Gatesa, najavio je potencijalnu alternativu maslacu - bez mlijeka, navodi The Guardian.

Tvrde da su razvili složeni proces koji eliminira potrebu za životinjama te da njihova alternativa ima okus autentičnih mliječnih proizvoda. 

Savor već neko vrijeme eksperimentira s izradom mliječnih alternativa za sladoled, sir i mlijeko koristeći termokemijski proces za izgradnju molekula masti iz lanaca ugljikovog dioksida, vodika i kisika.

Smanjenje ugljičnog otiska 

"Ideja prelaska na masti i ulja proizvedene u laboratoriju može se na prvi pogled činiti čudnom. No, njihov potencijal za značajno smanjenje našeg ugljičnog otiska je ogroman. Korištenjem provjerenih tehnologija i procesa, približavamo se ostvarivanju naših klimatskih ciljeva", rekao je Gates.

Ovaj "maslac" mogao bi imati ugljični otisak manji od 0,8 g ekvivalenta CO2 po kaloriji, dok pravi, neslani, s 80% masti ima klimatski otisak od približno 2,4 g.

Međutim, mesne i mliječne alternative često zaostaju po pitanju okusa, no Savor tvrdi da je okus njihovog proizvoda autentičan. 

Kada se očekuje prodaja? 

"Trenutno smo u predkomercijalnoj fazi i prolazimo kroz regulatorna odobrenja kako bismo mogli prodavati naš maslac.

Ne očekujemo da ćemo moći krenuti s prodajom prije 2025. godine", rekla je Kathleen Alexander, glavna izvršna direktorica Savor-a.

A kako Bill Gates reagira na okus alternativnih masnoća u hrani, pogledajte u videu: 


Tagovi

Bill Gates Maslac Mliječni proizvodi Alternativa Kalifornija Umjetni maslac Maslac bez mlijeka


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.