Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dijeta
  • 09.08.2024. 16:00

Ketogena dijeta: Zašto ne?

Iako su se različite dijete pokazale neuspješnim metodama za skidanje kilograma, neke su i dalje popularne kao što je primjerice ona s niskim unosom ugljikohidrata. Je li to dobra strategija za gubitak kilograma?

Foto: shutterstock/Alexander_IV
  • 259
  • 19
  • 0

Za ketogenu dijetu ste vjerojatno čuli od kolege, prijateljice ili ste možda i sami bili na toj vrsti prehrane koja se na raznim portalima navodi kao "must", ako želite dostići željene brojke na vagi.

Bazirana je na jako niskom unosu ugljikohidrata, a visokom unosu masti. Dovodi tijelo u stanje ketoze odnosno stanje kada zbog nedostatka ugljikohidrata organizam koristi masne kiseline kao primarni izvor energije umjesto uobičajene glukoze.

Specijalistica nutricionizma Angelina Paić međutim, za portal foodfacts.news odmah kaže da su dijete out, a in je mijenjanje loših prehrambenih i životnih navika.

U konkretnom slučaju, kada se unos ugljikohidrata smanji te organizam ne uspijeva zadovoljiti potrebe za glukozom kako bi proizveo energiju, u jetri se oksidacijom masnih kiselina počinju sintetizirati ketonska tijela.

Ona mogu prouzročiti konstipaciju, glavobolju, grčeve u mišićima i opću slabost, neugodan zadah te miris tijela po acetonu i urinu“, upozorava ova stručnjakinja za prehranu.

Drastično "rezanje" ugljikohidrata nikada nije dobra ideja

Govori da se navedene nuspojave često javljaju kod sljedbenika ove dijete te dugoročno mogu dovesti do ozbiljnih posljedica.

Objašnjava da ketogena prehrana može izazvati izostanak menstrualnog ciklusa u adolescentica, pa i zakašnjeli pubertet dok ketoza tijekom trudnoće može naštetiti mentalnom razvoju djeteta, a povezuje se i s nižim kvocijentom inteligencije.

Postavlja se pitanje, nastavlja, kako djeluje na razinu lipida u krvi i rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, što tek treba ispitati kliničkim istraživanjima.

Dugotrajno provođenje ovakvih dijeta može dovesti do pojava bubrežnih kamenaca kao i osteoporoze“, naglašava.

"Čarobne" dijete na internetu: Koliko su takvi savjeti opasni?

Smatra da takva prehrana nije dobra ni za sportaše jer ugljikohidrati čine osnovno gorivo za tijelo tijekom intenzivne tjelesne aktivnosti.

U usporedbi s mastima, proizvodnja energije (ATP-a) iz ugljikohidrata zahtijeva manje kisika zbog čega je brže dobivamo dok se energija iz masti ne može osloboditi tako brzo. “Posljedično, taj nedostatak energije može negativno utjecati na izvedbu sportaša“, tvrdi ova nutricionistica.

Kaže, sve ove nuspojave su njoj dovoljne i objašnjavaju zašto, osim izvan medicinskih indikacija kao što je primjerice epilepsija, nikada ne bi preporučila drastično rezanje ugljikohidrata.

Ketogena dijeta se prema nekim istraživanjima pokazala učinkovitim kod ekstremno pretilih osoba, no ono što je bitno naglasiti je da se provode uz strogi nadzor liječnika te da je potreban multidisciplinarni pristup.

Danas znamo da u liječenju pretilosti trebamo pružiti pacijentu suosjećanje i stručnu pomoć te da je u timu iznimna važna i psihološka podrška“, zaključuje osječka nutricionistica.

Donosi rezultate, ali ne bez rizika za zdravlje

Iz Nutricionizam.hr Josip Rešetar, mag.nutr. kaže da u kontekstu gubitka kilograma daje brze rezultate, osobito na početku. "Ti rezultati su prvenstveno posljedica gubitka vode koju veže glikogen u mišićima i jetri, a ne gubitka masnog tkiva", pojašnjava dodajući da je ta dijeta prilično zasitna i obično njeni sljedbenici unose manje energije na razini dana što kroz duže vrijeme može uistinu dovesti do osjetnijeg gubitka na tjelesnoj masi.

Međutim, upozorava, ne dolazi bez rizika. Zbog ograničene konzumacije namirnica sljedbenici ketogene prehrane pod povećanim su rizikom za niz nutritivnih deficita, a s druge strane, obično dovodi do većeg unosa zasićenih masnih kiselina, kao i do narušavanja kvalitete lipidograma.

Slaže se s kolegicom Paić da se negativne nuspojave ogledaju u specifičnom neugodnom mirisu i zadahu sljedbenika objašnjavajući također da iznimno restriktivan karakter prirode ovakve prehrane može biti i uvertira u poremećaj hranjenja.

Mišljenja je da postoje puno fleksibilniji i personaliziraniji pristupi u mršavljenju, pa ovu popularnu dijetu ne bi preporučio osobama s povećanom tjelesnom masom.

"Njena primjena se pokazala učinkovitom kod zdravstvenog stanja epilepsije gdje dovodi do smanjenja učestalosti napadaja", zaključuje Rešetar poručujuči da ju je s obzirom na već spomenutu nutritivnu deficitarnost potrebno provoditi pod nadzorom nutricionista.

Korisna u određenim stanjima

Magistar nutricionizma, Nenad Bratković iz savjetovališta Nutriklinika tvrdi da osobe s debljinom kao dijagnozom u kojoj je redukcija tjelesne mase indicirana te osobe s prekomjernom tjelesnom masom imaju kao opcionalnu dijetoterapijsku strategiju i ketogenu prehranu.

Pritom se ona uzima kao dijetoterapijska strategija u smislu metaboličke terapije, ne kao puki alat energetske restrikcije“, ističe.

Kao primjer, dodaje, može biti terapija dijabetesa tipa 2 (ne-autoimunog tipa), prediabetesa, ali i dokazano kod vrlo ozbiljnih dijagnoza neuroloških bolesti kao što je tumor glijalnih stanica mozga (glioblastoma), epilepsija, i sl.

Također, kaže da je važno napomenuti kako je takva prehrana predmet brojnih nerazumijevanja i od strane struke, a dakako više od laika.

Prema njegovim riječima, keto dijeta nije ona u kojoj su temeljne namirnice špek/slanina, jaja i majoneza već postoji čitav niz nutritivno kvalitetnijih opcija kada je indicirana.

Valja razumjeti princip razlikovanja postizanja nutritivne ketoze od ketoacidoze koja je po život opasno stanje“, upozorava zagrebački nutricionist.


Tagovi

Keto dijeta Ketogena prehrana Redukcija ugljikohidrata Gubitak kilograma Angelina Paić Nenad Bratković


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/