Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 26.08.2023. 13:30

Kravljem mlijeku ne može parirati biljno - evo i zašto

Već ranije je dokazano da mlijeko biljnog porijekla ima u nedovoljnim količinima četiri ključna minerala: fosfor, magnezij, cink i selen. Što su istraživači još otkrili?

Foto: Milena Erceg
  • 1.617
  • 235
  • 0

Zanimljivo istraživanje dolazi nam sa Sveučilišta u Minnesoti. Naime, dr.sc. Abigail Johnson i njezine kolege analizirale su nutritivne vrijednosti 237 zamjenskih mliječnih proizvoda napravljenih od badema, zobi, riže i soje prisutnih na tržištu SAD. 

Najveći broj dostupnih mlijeka biljnog porijekla ima niže količine bjelančevina u odnosu na kravlje, pri čemu skoro trećini nedostaje kalcij i vitamin D u usporedbi s kravljim.

Biljno vs. kravlje mlijeko

Već ranije je dokazano da mlijeko biljnog porijekla ima u nedovoljnim količinima četiri ključna minerala: fosfor, magnezij, cink i selen.

Znanstvenici su usporedili i sadržaj bjelančevina, kalcija i vitamina D. Otkiveno je da samo 19 posto mlijeka biljnog porijekla odgovara ili premašuje kravlje kada je riječ o sadržaju bjelančevina, koji su važni za rast mišića, energiju i probavu. 

Apsurdi "mlijeka", "vrhnja" i "sira" - ako želimo zbuniti potrošače, na pravom smo putu!?

U onom biljnog porijekla je u prosjeku bilo samo dva grama bjelančevina na 240 mililitara, uz dosta varijacija između proizvoda, dok kravlje ima osam grama u istoj količini, bez obzira je li obrano, poluobrano ili punomasno.

"Proizvodi na biljnoj bazi koji su odgovarali ili premašivali sadržaj bjelančevina u kravljem mlijeku obično su bili na bazi soje", navode autori. 

Također, utvrđeno je da je 76 posto proizvoda na bazi zobi, 69 posto na bazi soje i 66 posto alternativa na bazi badema, obogaćeno i kalcijem i vitaminom D. Pitanje ostaje koliko su dodani Ca i vitamin D uneseni na ovaj način pogodni za ljudsku prehranu i kakav je stvarno njihov efekt na imunološki sustav i zdravlje ljudi. 

"Važno je biti svjestan da zamjena kravljeg mlijeka za biljno možda nije zamjena jedan na jedan, iako ga se možda tako koristi", ističe Johnson dodajući da većina ljudi dobiva dosta bjelančevina iz drugih izvora, kao što su meso i mahunarke.

Nema alternative

Na kraju, može se zaključiti da još uvijek nema konkretnih podataka o značaju i učinkovitosti prehrane "mliječnim" proizvodima na bazi bilja. Pogotovo onih u koje se dodatno ubrizgavaju odnosno unose različiti dodaci, a koji prirodno nisu sastojani u njima. Tako da alternative kravljem mlijeku još nema.

Istraživanje je predstavljeno na Nutrition 2023, godišnjem Savjetovanju Američkog društva za prehranu koji se održava u Bostonu, Massachusetts. 


Tagovi

Mlijeko Kravlje mlijeko Biljno mlijeko Istraživanje Znanstvenici Prednosti


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Doktor znanosti, stručnjak iz sektora stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u međunarodnim projektima iz poljoprivrednog resora. Autor je više od 30 znanstvenih radova i šest knjiga iz sektora proizvodnje mlijeka.