Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba lupine
  • 02.05.2024. 18:00

Kruh obogaćen lupinom - novost u pekarskoj industriji

Lupina je visokovrijedna proteinska biljka koja se na našim prostorima uglavnom koristi u hranidbi životinja, za fiksaciju dušika te zelenu gnojidbu

Foto: Shutterstock/DNetromphotos
  • 440
  • 30
  • 0

Većina naših čitatelja se sigurno sjeća vremena kada je u pekarama i trgovinama bilo tek dvije, tri vrste kruha - bijeli, crni i polubijeli uz eventualno graham od cjelovitog zrna. 

Danas smo često u nedoumici kakav kupiti jer se može govoriti o desetak pa i više vrsta. Osim već navedenih, tu su i kukuruzni, raženi, zobeni, integralni, sa sjemenkama, bezglutenski, s varijacijama na temu, a sve kako bi se poboljšala nutritivna vrijednost, rok trajanja, okus i na kraju, troškovi proizvodnje. 

Više prednosti korištenja lupine

Novost u ovom sektoru dolazi iz Australije gdje se proizvodi kruh obogaćen lupinom koja je visokovrijedna proteinska biljka koja se na našim prostorima uglavnom koristi u hranidbi životinja, za fiksaciju dušika te zelenu gnojidbu. 

Tamošnja tvrtka Wide Open Agriculture (WOA) provela je eksperiment s proizvodnjom, a onda i marketingom kruha obogaćenog lupinom, navodi graincentral.

Ističu da ima jedinstven sastav, visoku sposobnost vezanja vode i ulja te osim povećanja nutritivne vrijednosti, doprinosi poboljšanju viskoznosti, stabilnosti i okusa.

Prema procjenama stručnjaka, globalna vrijednost tržišta ove mahunarke će sa sadašnjih 89,9 milijuna dolara do 2032. rasti za 5,2 posto godišnje, zbog relativno jednostavne i jeftine proizvodnje.

Pogon u Njemačkoj

Navodno je već nekoliko stranih tvrtki  zainteresirano za mogućnost australske primjene. Naime, sjeme ove mahunarke sadrži 38 – 52 % bjelančevina, 26 – 39 % ugljikohidrata, 5 – 20 % masti i oko 3,5 % mineralne tvari.

WOA već ima proizvodni pogon u Njemačkoj, a u siječnju ove godine potpisala je ugovor s jednom japanskom tvrtkom. U proizvodnji kruha sadržaj bjelančevina povećava nutritivnu vrijednost, a vlakana probavljivost.

Tvrtka je i u pregovorima sa Saputom, australskim mliječnim divom, o mogućnostima korištenja lupine kao aditiva za razne mliječne proizvode.

Naglašava se da ipak treba biti oprezan s konzumiranjem lupine jer može izazvati alergije.


Tagovi

Upotreba lupine Lupina u kruhu Proteinski kruh Prednosti lupine Bjelančevine u kruhu Alergen Pekarska industrija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje