Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna slavonska svinja
  • 13.12.2023. 12:00

Meso crne slavonske svinje postalo 46. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Zaštita proizvoda "Meso crne slavonske svinje" temelji se na specifičnoj kvaliteti mesa koja je rezultat genetske osnove te načina držanja i hranidbe, kao i dobi svinja pri klanju.

Foto: Lucija Bencarić/Arhiva AK
  • 1.111
  • 222
  • 0

Meso crne slavonske svinje je dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 12. prosinca 2023. godine. 

Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije.

Postupak zaštite naziva pokrenula je Poljoprivredno-uslužna zadruga LETA iz Našica, koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti. 

Zaštita proizvoda "Meso crne slavonske svinje" temelji se na specifičnoj kvaliteti koja je rezultat genetske osnove te načina držanja i hranidbe, kao i dobi svinja pri klanju.

Ovo meso ima specifičnu izraženu aromu zbog profila masnih kiselina, a što je također rezultat tradicionalne hranidbe krmivima proizvedenim na vlastitim gospodarstvima. Također, zbog značajnog obima kretanja i veće aktivnosti i prokrvljenosti mišićja, odlikuje se tamnijom bojom od mesa klasično utovljenih komercijalnih svinja.

Specifikaciju proizvoda možete pogledati ovdje


Tagovi

Crna slavonska svinja Zaštićena oznaka Europska unija Ministarstvo poljorivrede LETA Uzgoj svinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.