Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko
  • 25.03.2024. 13:30

Mlijeko s isteklim rokom trajanja šalje se ponovno na pasterizaciju i vraća na tržište?

Zaprimili smo upit od čitatelja o navodnoj dvostrukoj pasterizaciji mlijeka u Hrvatskoj koje se ponovno stavlja u prodaju. Evo što kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/digifun
  • 690
  • 54
  • 0

Društvenom mrežom TikTok kruži informacija da se u Hrvatskoj mlijeko s isteklim rokom trajanja ponovno šalje na pasterizaciju na 190ºC i vraća na tržište, a na što su nas upozorili čitatelji.

Odgovor je portal foodfacts.news potražio od Ministarstva poljoprivrede koji su ih, vezano uz stavljanje na tržište hrane kojoj je istekao rok trajanja, uputili na odredbe Zakona o hrani (NN 18/23) i to njegovog članka 12. stavka 2. gdje je navedeno da se hranom štetnom za zdravlje ljudi smatra hrana koja je zdravstveno neispravna jer se nalazi na tržištu nakon datuma "upotrijebiti do".

"Zakonodavnim okvirom higijenskog paketa, točnije odredbama Uredbe (EZ) br. 853/2004 o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla, nije dana mogućnost bilo kakvog oblika prerade mlijeka kojemu je istekao rok trajanja", poručuju.

Dodaju i kako sukladno odredbama Pravilnika o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka (NN136/2020) i Pravilnika o pregledu sirovog mlijeka namijenjenog javnoj potrošnji (NN 84/2016), Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, odnosno Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka isključivo provodi kontrolu kvalitete svježeg sirovog mlijeka prije prerade.

Pasterizacija i sterilizacija

Mlijeko je pogodan medij za razvoj štetnih mikroorganizama i raznih bakterija jer se u svježem nalazi veliki broj bakterija, osobito patogenih gljivica, virusa i ostataka čestica prljavštine nastalih prije, tijekom i nakon mužnje.

Takvo je stoga prije upotrebe potrebno podvrgnuti određenom tretmanu kako bi ono postalo higijenski upotrebljivo.

Proces pasterizacije je postupak uništenja štetnih mikroorganizama, odnosno termička obrada zagrijavanjem do temperatura od 100°C. Dakle, do 100 stupnjeva, što znači da ne stoji informacija koja kruži da se "šalje na pasterizaciju na 190ºC i vraća na tržište".

Naime, sterilizacija predstavlja toplinsku obradu proizvoda pri temperaturama višim od 100°C čija je svrha također uništavanje štetnih mikroorganizama, ali i produljenje roka trajanja.

Jeste li i sami uočili slične tvrdnje poput navedene na TikTok-u ili kojoj drugoj društvenoj mreži? Pišite nam u komentaru ispod teksta.


Tagovi

Mlijeko Pasterizacija Dvostruka pasterizacija mlijeka Upit čitatelja Ministarstvo poljoprivrede Kontrola kvalitete Rok trajanja


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/