Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orašasti plodovi
  • 28.09.2024. 12:00

Mogu li brazilski oraščići biti opasni po zdravlje?

Trendovi koje diktiraju društvene mreže rapidno povećavaju popularnost mnogim namirnicama, između ostalih, i brazilskom oraščiću. No, zašto ne treba pretjerivati s njegovim unosom?

Foto: shutterstock/New Africa
  • 155
  • 44
  • 0

Možda nije najpopularnija vrsta orašastih plodova, ali brazilski oraščić definitivno zaslužuje našu pažnju zbog obilja hranjivih tvari.

Izvrsna je alternativa izvorima selena životinjskog porijekla zbog čega je često zanimljiv veganima, a preporučuje se i kod Hashimota i hipotireoze jer je riznica navedenog minerala.

Međutim, možemo li pretjerati s unosom i koja je uopće preporučena dnevna doza istražio je portal foodfacts.news.

Specijalistica nutricionizma Alma Bunić iz Nutriforme kaže da i ova popularna namirnica, kao i sve, ima svoje prednosti i nedostatke.

Važno je konzumirati ih umjereno

Jedan je od najbogatijih izvora tog važnog minerala koji igra ključnu ulogu u radu imunološkog sustava i smanjenju upalnih procesa u tijelu. Također kaže da pomaže u regulaciji hormona štitnjače i zaštiti stanica od oksidativnog stresa.  

"Brazilski oraščići sadrže zdrave masti uključujući mononezasićene i polinezasićene masti koje mogu pomoći u snižavanju lošeg LDL kolesterola i podržati zdravlje srca", ističe ova nutricionistica.

Osim selena, bogati su i magnezijem, fosforom, cinkom i vitaminom E, a koji su bitni za zdravlje kostiju, mišića i kože.

Navodi da je preporučena količina jedan do dva oraščića dnevno te da su vrlo kalorični zbog visokog udjela masti, pa pretjerana konzumacija može dovesti do povećanja tjelesne mase.

Opasnosti kod pretjerane konzumacije

No, osim navedenih prednosti ukazuje i na nedostatke konzumacije ovih orašastih plodova, a to su:

Rizik od trovanja
Zbog iznimno visokog sadržaja selena, prekomjerna konzumacija može dovesti do trovanja (selenioze) što može uzrokovati simptome kao što su gubitak kose, mučnina, osip na koži, teški problemi sa živcima i jetrom i sl.

Alergijske reakcije
Kao i kod drugih orašastih plodova, neki ljudi mogu biti alergični na njih što može izazvati ozbiljne alergijske reakcije uključujući anafilaksiju.

Moguća kontaminacija aflatoksinima
Ako se ne skladište pravilno, mogu biti podložni kontaminaciji aflatoksinima, toksinima koje proizvode plijesni, a koji mogu biti štetni za ljudsko zdravlje.

"Zaključno, konzumacija ovih orašastih plodova može donijeti mnoge zdravstvene prednosti, ali je važno konzumirati ih umjereno kako bi se izbjegli potencijalni rizici", poručuje zagrebačka specijalistica nutricionizma.

Važni kod žena koje imaju problema sa štitnjačom

Slaže se s tim i mag.nutr. Valerija Fabijanić, iz obrta za nutricionizam Taste of health, ističući da iako se smatraju zdravima, taj epitet nije opravdanje za neumjerenu konzumaciju takve hrane.

Otkriva, kao i Bunić, da konzumacijom samo dva brazilska oraščića osoba zadovoljava svoje dnevne potrebe za selenom, što je, kaže, posebno važna informacija ženama koje imaju problema sa štitnjačom jer selen sudjeluje u metabolizmu joda i proizvodnji hormona štitnjače.

Međutim, ponavlja, ovaj plod je iznimno bogat tim mineralom zbog kojega uslijed prevelike konzumacije može doći i do trovanja, pa je preporuka da osoba ne unosi više od četiri dnevno, radi sprječavanja potencijalne opasnosti.

"Ipak, to ne znači da se ova visokovrijedna namirnica mora izbjegavati", pojašnjava nutricionistica dodajući da se uz ostale orašaste plodove može uklopiti u svakodnevnu pripremu doručka, užine ili nekih salata.


Tagovi

Orašasti plodovi Brazilski oraščić Toksična doza Alma Bunić Valerija Fabijanić


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#ruralfoto #priroda
Oj jeseni, jeseni