Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kava i lijekovi
  • 17.07.2024. 12:00

Može li kava smanjiti terapijski učinak lijeka?

Mnogi od nas uživaju u ispijanju kave. Mnogi pate i od hipotireoze, pa je važno znati utječe li ispijanje ovog napitka na apsorpciju određenih lijekova. Što kažu stručnjaci možete vidjeti u nastavku teksta.

Foto: shutterstock/Studio Neeby
  • 101
  • 16
  • 0

Kava, piće bez koje većina ne može, spominje se kao sredstvo koje snižava učinak terapije lijekovima za hipotireozu.

Naime, ona predstavlja stanje nastalo kao posljedica smanjenog lučenja hormona štitnjače, a levotiroksin, liotriks i drugi, nazivi su lijekova koje upotrebljavaju osobe koje imaju takvu oslabljenu funkciju ove žlijezde. 

Ometa li omiljeni napitak apsorpciju lijekova doznaje foodfacts.news.

Uzimanje kave i drugih pića koja sadrže kofein mogu utjecati na apsorpciju tableta levotiroksina u probavnom sustavu“, kaže prof. dr. sc. Darko Kaštelan, predsjednik Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju.

Moguće je, pojašnjava, da se to događa zbog ubrzanja motiliteta crijeva i blagog laksativnog učinka. Međutim, točan mehanizam nije do kraja razjašnjen.

Stoga se ne preporučuje konzumiranje kave prije nego prođe jedan sat od uzimanja levotiroksina“, zaključio je.

Sat vremena razmaka 

Slaže se s tim i specijalistica nutricionizma, Dragana Lošić iz zdravstvene ustanove Health Express ističući da je dokazano da može narušiti apsorpciju određenih formulacija levotiroksina.

Kao i prof. dr. sc. Kaštelan, navodi da treba izbjegavati istovremeni unos jer kofein povećava pokretljivost crijeva te može smanjiti apsorpciju zbog ubrzanog prolaska kroz probavni sustav.

Prema njenim riječima, Soft gel (Tirosint) i tekući oblici levotiroksina (Tirosint-Sol) se apsorbiraju puno brže od standardnih formulacija i mogu se uzimati s kavom.

No, dodaje da pored utjecaja na lijek na hipotireozu, ovaj često korišteni napitak može utjecati i na antidepresive, antihipertenzive, antidijabetike, antibiotike, lijekove za astmu (teofilin), lijekove za osteoporozu, lijekove za prehladu (pseudoefedrin) i one za Alzheimerovu bolest.

Zbog potencijalne interakcije preporuka je da između uzimanja kave i određenog lijeka ili dodatka prehrani prođe najmanje sat vremena kako bi bio postignut željeni terapijski učinak“, poručuje ova specijalistica nutricionizma.

Lijek za hipotireozu najbolje uzeti natašte

Iz poliklinike Petrušić mr. sci. Ante Petrušić, dr. med. istog je mišljenja kao i Kaštelan i Lošić odnosno smatra da kava definitivno umanjuje terapijski učinak lijeka za hipotireozu.

Njegova preporuka je da uzimamo lijek natašte, dakle na prazan želudac, najmanje pola sata prije konzumiranja bilo koje hrane ili napitka osim vode.

Navodi da postoje i drugi lijekovi na koje bi kava mogla utjecati ako se konzumira u jako kratkom intervalu s lijekom.

To su primjerice blokatori protonske pumpe koji smanjuju kiselost želučanog soka“, ističe ovaj liječnik pojašnjavajući da su to lijekovi za bolesti i stanja poput peptičnog ulkusa, gastritisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Kava pak ima suprotan učinak od blokatora protonske pumpe, ona pojačava lučenje želučanog soka i nekad se koristila za ispitivanje maksimalne kiselosti želučanog soka. “To je bila jedna od dijagnostičkih metoda za dokazivanje artrofije žlijezda želudca ili njihove pojačane aktivnosti“, otkriva Petrušić.


Tagovi

Kava Lijekovi za hipotireozu Smanjen terapijski učinak Darko Kaštelan Dragana Lošić Ante Petrušić Kofein iz kave


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]