Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Detoksikacija
  • 14.09.2024. 12:00

Može li se čajevima i superhranom provoditi detoksikacija tijela?

Koliko su zaista učinkoviti u “čišćenju“ organizma? Nutricionisti otkrivaju kako se tijelo stvarno rješava toksina i zašto popularni detoksikacijski programi nisu nužni.

Foto: shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A
  • 83
  • 37
  • 0

Riječ detoksikacija čest je izraz koji se upotrebljava za opisivanje programa i dijeta koje obećavaju brzo čišćenje tijela od toksina.

Jetra, bubrezi, crijeva, koža i limfni sustav svakodnevno obavljaju taj posao bez naše pomoći, no nude se razni tzv. detox programi koji, tvrde, čiste organizam putem čajeva i superhrane.

Vlasnik obrta Nutribrat Marko Šimić, mag.nutr. kaže da je to vitalan proces kojim tijelo uklanja štetne tvari, osiguravajući da se oni ne nakupljaju i ne izazivaju štetu organizmu te da je jetra centralni organ koji provodi detoksikaciju koristeći enzime za pretvorbu toksina u spojeve koje tijelo može lakše izlučiti.

Post za poticanje procesa čišćenja organizma

Osim jetre, dodaje, podržavaju je i drugi organi poput bubrega, pluća, kože i crijeva, ali kada su ovi preopterećeni ili ne funkcioniraju optimalno, toksini se mogu nakupiti što onda može uključivati razne zdravstvene tegobe.

"Zdrava prehrana, redovita tjelovježba i adekvatan unos tekućine potpomažu u održavanju učinkovitog detoksikacijskog sustava", navodi Šimić.

Otkriva da je post metoda koja je bila popularna među starim naturopatima za poticanje procesa čišćenja tijela, a velik broj današnjih pobornika zadržava ovu praksu.

Trajanje posta treba biti strogo ograničeno, kaže Šimić

Logika koja stoji iza toga je da se na taj način prekida dotok "svježih" toksina iz okoline te da će se energija koja se inače troši na probavu i asimilaciju hrane moći preusmjeriti u energetske potrebe za eliminaciju štetnih tvari.

Prema riječima našeg sugovornika, ovaj pristup se čini uvjerljivim, barem dok se ne shvati da detoksikacija zahtijeva hranjive tvari i da mora postojati ravnoteža između gore opisanih koristi i neizbježnog iscrpljivanja hranjivih tvari koje označavaju početak gladi.

"Stoga, post koji se poduzima kako bi se potaknulo čišćenje od toksina treba biti strogo ograničen u trajanju", poručuje ovaj nutricionist dodavši da je glavni razlog za to osiromašenje antioksidativnih hranjivih tvari koji se počinje događati čim se zaustavi dostupnost hrane.

Čajevi i superhrana ne mogu zamijeniti temeljne funkcije tijela

Kako navodi, čajevi i superhrana često se reklamiraju, no njihova uloga u stvarnoj eliminaciji štetnih tvari u tijelu je ograničena.

Određeni biljni čajevi mogu poboljšati funkciju jetre dok superhrana bogata antioksidansima može smanjiti oksidativni stres. "No, ovi učinci su podržavajuće prirode i ne predstavljaju čudesnu metodu detoksikacije", tvrdi osječki nutricionist.

Naglašava da iako se često promoviraju, važno je znati da tijelo već ima svoje mehanizme za uklanjanje toksina te da konzumacija ovih namirnica može poboljšati opće zdravlje i podržati takve procese, ali ne može zamijeniti temeljne funkcije koje tijelo obavlja kroz svoje organe.

"Stoga, iako korisni, ovi proizvodi trebaju biti dio šireg pristupa zdravlju koji uključuje uravnoteženu prehranu i poželjne prehrambene navike", zaključuje nutricionist Šimić.

Zeleni čaj, kopriva i maslačak mogu potaknuti eliminaciju toksina, ali…

Nutricionistica Amela Ivković O´Reilly iz nutricionista.ba podsjeća kao i kolega joj Šimić da spomenute namirnice mogu podržati prirodne procese u tijelu, ali nisu čarobno rješenje za eliminaciju toksina.

Također, istog je mišljenja da naše tijelo ima već ugrađene mehanizme za detoksikaciju poput jetre i bubrega koji kontinuirano rade na eliminaciji štetnih tvari.

"Čajevi poput zelenog i biljaka kao što su kopriva i maslačak mogu potaknuti probavu, hidrataciju i eliminaciju putem mokraće, ali nisu dovoljni za potpuno čišćenje organizma", objašnjava ova nutricionistica.

Također navodi da superhrana bogata antioksidansima poput bobičastog voća i kelja može smanjiti oksidativni stres i podržati zdravlje stanica, ali da su uravnotežena prehrana, adekvatna hidratacija i zdrave životne navike ključni za dugoročno zdravlje.

Smjesa smokava i maslinovog ulja: Najbolji saveznik protiv zatvora?

Kako kaže, važno je naglasiti da detoksikacijski programi ne smiju zamijeniti medicinski tretman niti se smiju koristiti bez stručnog nadzora te na kraju poručuje: "ključno je razumjeti da detoksikacija ne znači brzo rješenje već postupni proces održavanja tijela u ravnoteži kroz svakodnevne zdrave izbore".


Tagovi

Detoksikacija Čišćenje organizma Eliminacija toksina Čajevi Superhrana Detox programi Marko Šimić Amela Ivković O´Reilly


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/