Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup mlijeka
  • 27.09.2024. 18:00

Najveća svjetska mliječna kompanija smanjuje otkup mlijeka u jednoj europskoj zemlji

Smanjenje otkupa će započeti krajem ove godine i postupno se provoditi do 2030. Stočari su zbog Lactalisove odluke jako zabrinuti

Foto: Shutterstock/Leitenberger Photography
  • 2.642
  • 153
  • 0

Lactalis, najveća svjetska mliječna kompanija, smanjit će količinu mlijeka koju prerađuje u Francuskoj. Cilj im je smanjiti izloženost međunarodnim cijenama sirovina, odnosno ovisnost o tržištima. Ova je informacija zabrinula farmere jer se boje da će se smanjiti i stočni fond, prenosi Reuters

Smanjenje od 9%

Lactalis planira smanjiti godišnju otkupnu količinu mlijeka za 450 milijuna litara, gotovo 9% od ukupne količine od 5,1 milijardu litara u Francuskoj, stoji u njihovu priopćenju. 

Smanjenje, koje će započeti krajem ove godine i postupno se provoditi do 2030., ograničit će količinu viška mlijeka, koje tvrtka prerađuje za prodaju u inozemstvu kao što je, primjerice, mlijeko u prahu. Veći udio gotovih proizvoda, poput sira i jogurta, u proizvodnom asortimanu, doveo bi do boljih otkupnih cijena za stočare, tvrdi kompanija.

"Vrijednost sirovog mlijeka je često vrlo niska i podložna volatilnosti i nepredvidljivosti svjetskih tržišta", rekao je Serge Moly, direktor nabave u Lactalisu.

Sindikati kritiziraju potez

Međutim, sindikat mljekara FNPL kritizirao je ovaj potez, nazivajući ga povlačenjem iz francuskog mljekarskog sektora. Arnaud Rousseau, predsjednik najvećeg sindikata poljoprivrednika FNSEA, ističe da je ključno osigurati mljekarima nekoga tko će otkupljivati njihovo mlijeko.

Sve manji broj stočarskih gospodarstava u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču Europske unije, bio je jedan od faktora nezadovoljstva koje je ranije ove godine rezultiralo prosvjedima.

Stoga FNSEA pritišće novu francusku vladu da provede mjere potpore, koje su odgođene zbog izvanrednih parlamentarnih izbora početkom ljeta.

Novi Zeland im je konkurencija 

Lactalis je rekao da će smanjenje volumena, koje će obuhvatiti dvije regije Francuske, gdje je njihova mreža dobavljača raširenija, biti predmet razgovora s proizvođačima. Tvrde kako se ova zemlja suočava s jakom konkurencijom iz zemalja poput Novog Zelanda.

Također, pada potražnja iz Kine, koja pored svega provodi istragu protiv subvencija nekih mliječnih proizvoda iz EU-a, kao odgovor na predložene carine EU-a na kineska električna vozila.


Tagovi

Lactalis Otkup mlijeka Mljekarski sektor Cijena mlijeka Francuska Mliječna kompanija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.