Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Südzucker AG
  • 20.09.2024. 18:00

Najveći europski proizvođač šećera značajno smanjio prognozu zarade

Koncern očekuje operativne gubitke zbog rekordne količine šećerne repe iz aktualne EU berbe te pada cijena šećera na svjetskom i europskom tržištu

Foto: Shutterstock/Pavel L Photo and Video
  • 264
  • 15
  • 0

Kao najveći europski proizvođač šećera, koncern Südzucker AG značajno je smanjio svoju prognozu rezultata u poslovnoj godini 2024./25. te očekuje gubitak, prenosi Agrarheute

Naime, tvrtka je 16. rujna objavila kako očekuje operativne gubitke zbog vrlo velike količine šećerne repe iz aktualne EU berbe zbog čega pada cijena šećera na svjetskom i europskom tržištu. Primjerice, ona je na Londonskoj burzi pala za oko 20% tijekom proteklih dvanaest mjeseci, a trenutno iznosi oko 520 američkih dolara po toni (oko 470 €/t).

Pojedini njemački trgovački lanci već snižavaju cijene što posebno raduje potrošače. 

Poslovanje s gubitkom

Za poslovnu godinu 2024./25., koja je započela 1. ožujka, Südzucker sada predviđa operativni gubitak u sektoru šećera, umjesto ranije očekivane dobiti od 200 do 300 milijuna eura. Prošle godine ovaj poslovni sektor zabilježio je dobit od 558 mil. €.

Prethodna prognoza za dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je između 900 i 1.000 mil. €, dok se sada očekuje oko 550 i 650 mil. €. Operativna dobit trenutno se procjenjuje na između 175 i 275 mil. €, u usporedbi s prethodno očekivanih 500 do 600 mil. €. Ovi rezultati najvećim se dijelom pripisuje padu poslovanja u segmentu šećera.

Pad cijene dionica

Preliminarni podaci za drugo tromjesečje poslovne godine 2024./25., u razdoblju od 1. lipnja do 31. kolovoza, pokazuju da je prihod koncerna ostao gotovo na razini prošle godine, oko 2,54 milijarde eura, u usporedbi s prošlogodišnjih 2,56 mlrd. €.

Međutim, došlo je do značajnog pada dobiti. EBITDA se smanjila za 50 posto, s prošlogodišnjih 383 mil. € na oko 190 mil. €. Uz to, operativna dobit smanjena je za 63 posto, s 310 mil. € na oko 115 mil. €.

Konačni podaci za drugo tromjesečje bit će objavljeni 10. listopada u polugodišnjem financijskom izvješću za 2024./25. 

Nakon što je Südzucker AG smanjio prognozu, njegove su dionice pale za osjetnih 7% i tako dosegnule novu najnižu razinu u dvije godine. Pad je zabilježen već u ponedjeljak, a trend se nastavio. Cijena na zatvaranju jučer (18. rujna), bila je 11,25 eura da bi jutros ipak blago porasla na 11,28 €.

Nesigurnost izazvana ratom

Kako navode iz koncerna, rat u Ukrajini dodatno povećava nesigurnost na tržištu, što je već izazvalo značajne oscilacije. Osim toga, produljeni, ali količinski ograničeni, carinski slobodan pristup poljoprivrednim proizvodima iz Ukrajine u EU dodatno pridonosi neizvjesnosti. 

Uz to, posljedice rata na Bliskom istoku, koji je izbio u listopadu prošle godine, još uvijek su teško predvidljive i mogu dodatno utjecati na tržišta.


Tagovi

Šećer Cijena šećera Njemačka Südzucker AG Proizvodnja šećera Gubitak


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.