Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 11.03.2024. 18:00

Nastavlja se pad cijena hrane, koji je glavni razlog?

Pad predvode žitarice, a nakon njih slijede biljna ulja. Za mliječne proizvode, meso i šećer cijene su u veljači rasle.

Foto: Depositphotos/herraez
  • 1.840
  • 89
  • 0

Cijene prehrambenih proizvoda su u veljači, na globalnoj razini pale sedmi mjesec zaredom, pokazao je FAO indeks cijena hrane. Razlog su niže međunarodne kotacije za sve glavne žitarice koji su više nego nadoknadile rastuće cijene šećera i mesa, stoji u priopćenju Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO). 

Indeks je u veljači u prosjeku iznosio 117,3 boda, što je pad od 0,7 posto u odnosu na siječanj i 10,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Pad za žitarice i biljno ulje

FAO indeks cijena žitarica zabilježio je pad 5 posto u odnosu na siječanj i čak 22,4 posto u odnosu na veljaču 2023. Najviše su pale izvozne cijene kukuruza, zbog očekivanja velike žetve u Južnoj Americi i konkurentnih ukrajinskih cijena.

Kretanje cijena kukuruza na pariškoj burzi:

Kada je riječ o pšenici, pad je rezultat snažnog izvoza iz Ruske Federacije što je izazvalo pritisak u drugim zemljama, posebno Europske unije. 

Kretanje cijena pšenice na pariškoj burzi:

Pod ovim utjecajem, pale su i za ječam te sirak. Pad od 1,6 posto bilježi i riža. 

Za 1,3 posto u odnosu na siječanj, te 11 posto u odnosu na veljaču 2023. smanjio se i indeks za biljno ulje. Najviše su utjecaja imale globalne cijene ulja soje, suncokreta i uljane repice. Kada je riječ o sojinom, pad podržavaju dobri izgledi za veliku proizvodnju u Južnoj Americi. 

Rastu cijene za tri vrste proizvoda

Za mliječne proizvode ovaj je indeks porastao za 1,1 posto u odnosu na siječanj ove, ali je 13,4 posto ispod vrijednosti za isti mjesec 2023. godine. Najviše su porasle cijene maslaca, a rastu, istina sporo, i za punomasno mlijeko, najviše zbog veće uvozne potražnje iz Kine. Posljedica je to pada cijena u Europskoj uniji. Za obrano mlijeko u prahu ostale su stabilne unatoč povećanju u Oceaniji, a što je opet neutralizirano nižim cijenama u EU koje su uzrokovane manjom potražnjom za uvozom iz regije zbog viših troškova otpreme i kašnjenja u transportu koja proizlaze iz sukoba u Crvenom moru. Za sir su također neznatno porasle zbog većeg interesa za kupnju iz Azije te nižih zaliha u EU. 

Što se događa s cijenama mlijeka na svjetskom tržištu?

Porastao je i indeks cijena mesa za 1,8 posto u odnosu na siječanj, pri čemu najviše za meso peradi, a slijedi govedina, pod utjecajem jakih kiša koje su ometale transport stoke u Australiji. Blago su porasle i za svinjetinu zbog veće potražnje iz Kine i ograničene opskrbe u zapadnoj Europi. Kada je riječ o ovčjem, pale su dijelom zbog rekordne proizvodnje nakon obnove stada u Australiji.

Rast bilježi i FAO indeks cijena šećera za 3,2 posto u veljači. Na ovu situaciju utječe stalna zabrinutost zbog proizvodnje u Brazilu koja je pod negativnim utjecajem manjka oborina, ali i zbog prognoziranog pada proizvodnje u Tajlandu i Indiji, dvjema vodećim zemljama izvoznicama.


Tagovi

Cijene žitarica Cijene biljnog ulja Cijene mliječnih proizvoda Cijene mesa Cijene šećera FAO indeks


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.