Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kava arabika
  • 21.02.2014. 13:15

Očekuje nas porast cijene kave za 23%?

Na svjetskom tržištu cijena kave arabike u posljednja tri mjeseca porasla je za 23%

Foto: freedigitalphotos.com
  • 275
  • 40
  • 0

Nepovoljni klimatski uvjeti u Brazilu, kao i revolt uzgajivača kave u Kolumbiji doveli su do ozbiljnog porasta cijena kave arabike, kako navodi Radio France Internationale (RFI).

Cijena kave tipa arabika od studenog prošle godine, kada je dostigla najnižu razinu u posljednjih sedam godina, porasla je za 23 posto. Razlog poskupljenja neizvjestan je ishod berbe u Brazilu, vodećem svjetskom proizvođaču te sirovine, navodi RFI.

Rekordna proizvodnja kave u Brazilu proteklih godina srušila je cijenu, ali ove godine urod bi mogao podbaciti zbog manjka padalina, posebno u regijama Sao Paulo i Minas Gerais, i to u vrijeme kada su bile najpotrebnije, dok su stabla kave u cvatu.

Tržišta kave rastom cijena reagirale su na nepovoljne klimatske prilike u Brazilu, koji drži trećinu ukupne svjetske proizvodnje kave. Prije dva tjedna, u vremenskom periodu od samo nekoliko dana, cijena arabike porasla je za visokih 9,5 posto. Na rast cijena utjecala je i trenutačna situacija u Kolumbiji, jer proizvođači u toj zemlji odbijaju prodati urod dok vlasti u njihovoj zemlji ne iznesu precizne podatke o subvencijama na koje imaju pravo još ove godine.

Budući da je kava nedvojbeno omiljeno piće mnogih Hrvata, postavlja se pitanje u kojoj mjeri će se ovaj porast cijena reflektirati na cijene kave na našem tržištu. Hoće li potrošnja kave uslijed povećanja cijena opasti ili će Hrvati još više svoje brige, unatoč teškoj situaciji u zemlji, utapati u crnilu tog toplog napitka, saznat ćemo u mjesecima koji dolaze.

Foto: freedigitalphotos.com


Tagovi

Kava Arabika Rast cijena Brazil Sao Paulo Minas Gerais


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda