Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjetina
  • 28.01.2024. 15:00

Očekuje se pad proizvodnje svinjetine na globalnoj razini?

U Američkom ministarstvu poljoprivrede predviđaju pad u globalnoj proizvodnji svinjetine od 0,9 posto u 2024., na 114,2 milijuna tona. Predvode tri proizvođača.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 876
  • 81
  • 0

Prema najnovijim podacima Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA), očekuje se blagi pad svjetske proizvodnje svinjetine i povećanje vanjskotrgovinske aktivnosti.

Padaju proizvodnja i potražnja

Predviđaju pad proizvodnje od 0,9 posto u 2024. u odnosu na prethodnu godinu, na 114,2 milijuna tona - u Kini pad od 0,3 posto, EU od 2,1 i Brazilu 3,1 posto. I nakon toga Kina će ostati najveći proizvođač ovog mesa u globalnoj proizvodnji, s 48 posto.

Očekuje se da će se globalna potrošnja ove godine smanjiti za 0,6 posto, do 113,8 milijuna tona. Kina tu prednjači s padom od 2,4 i EU 0,9 posto, dok bi rast mogao biti zabilježen u Brazilu 3,7 i SAD 2,6 posto.

Veća vanjskotrgovinska razmjena

Analitičari prognoziraju povećanje globalne potražnje za uvozom svinjskog mesa za 5,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Očekuje se rast od 16,9 posto na 2,25 milijuna tona za Kinu i 2,1 posto na 1,45 milijuna tona za Japan.

Uvoz Južne Koreje se procjenjuje na 705.000. tona, što je povećanje 6,8 posto, a Filipina na 450.000 tona za 9,8 posto.


Tagovi

USDA Svinjetina Proizvodnja svinjetine Potrošnja svinjetine Svinjsko meso Potražnja za sivnjetinom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]