Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma Lukač
  • 19.08.2023. 07:00
  • Zagrebačka, Ivanić Grad

Opet salmonela? Marijan Lukač: Ovo nijedan peradar ne doživljava, žrtva sam namještaljke

Zbog salmonele vlasnik farme ponovno mora usmrtiti nesilice. Prozvao je za to Državni inspektorat i konkurenciju.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL (ilustracija)
  • 4.625
  • 924
  • 0

"Od 2019. do danas oni su kod mene pobili 300 tisuća koka. To u Europi nijedan peradar ne doživljava", reagirao je Marijan Lukač, vlasnik farme na kojoj će morati biti usmrćeno novih 52.000 nesilica.

Kao i prošle godine kada je morao usmrtiti 150.000, razlog je opet pozitivan nalaz na salmonelu. Kako je ispričao na konferenciji za medije, prenosi HRT, inspekcija je među 920 uzoraka koje su uzeli na analizu pronašla jedan pozitivan.

Međutim, Lukač drži da mu se podmeće i za to optužio konkurentsku tvrtku te Centar za peradarstvo i veterinarsku inspekciju. Najavio je i da će protiv njih podnijeti kaznenu prijavu.

"Sve je to namještaljka kojom me se pokušava izgurati s tržišta", rekao je, piše Jutarnji, navodeći da u zakonu stoji da su neke pretrage osjetljive te uzorak uzet u neprikladnoj ambalaži može dati lažno pozitivan rezultat. 

No, tvrdi da kada se uzimaju uzorci s njegovih farmi, inspektori ne koriste sterilne vrećice već dolaze s otvorenim vrećicama koje mogu već biti kontaminirane. Zbog toga je Državnom inspektoratu slao i prigovor, no kaže nisu reagirali. 

Kako to da se nitko nije požalio na salmonelu? Očito nekome smetam

Na prozivku vlasnika farme jučer su, pak, reagirali priopćenjem odbacivši optužbe. Istaknuli su da je činjenica da je Veterinarska inspekcija na osnovu zaprimljenih nalaza: Nacionalnog referentnog laboratorija Hrvatskog Veterinarskog Instituta, Centar za peradarstvo, Zagreb i nalaza za potrebe super analize uzetih na zahtjev stranke i otpremljenih na zahtjev stranke u “National Reference Centre for Enteropathogenic Bacteria and Listeria (NENT), University of Zürich”, utvrdila prisutnost bakterije Salmonelle Enteritidis u jatu peradi predmetne farme.

"S obzirom na pozitivne nalaze te sukladno važećim zakonskim odredbama veterinarska inspekcija Državnog inspektorata stranci će donijeti rješenje o zabrani premještanja peradi i jaja s farme osim upućivanja na klanje (preradu) ili uništavanje, uz posebno odobrenje izdano od nadležnog tijela", stoji između ostalog u pripćenju. 


Tagovi

Marijan Lukač Farma jaja Salmonela Državni inspektorat Nesilice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".