Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Juneće meso
  • 08.09.2023. 14:00

Oznaka "Dokazana kvaliteta" priznata i za juneće meso

Zahtjev za priznavanje oznake podnijela je Udruga za tov i uzgoj junadi Baby-beef.

Foto: Depositphotos/NewAfrica
  • 1.292
  • 73
  • 0

Nakon provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, doneseno je rješenje o priznavanju oznake "Dokazana kvaliteta" za juneće meso, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Zahtjev za priznavanje oznake podnijela je Udruga za tov i uzgoj junadi Baby-beef. "Uspostavili smo ovaj dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu", priopćili su iz Ministarstva.

Mogućnost financiranja kroz intervencije

Tako se, kažu, omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu.

"Kako bismo dodatno olakšali ulazak proizvođača u nacionalni sustav isti je uspostavljen na način da bude prihvatljiv za mogućnost financiranja kroz Intervenciju 77.01 i 77.02 iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske", navode iz Ministarstva. To omogućuje pokrivanje troškova certificiranja kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača.

Ovu oznaku već nose brojni proizvodi

U ovaj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade. Trenutno su još priznate oznake "Dokazana kvaliteta" koje se odnose na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda i svježeg svinjskog mesa, a u postupku notifikacije na EU razini je specifikacija za med.

Sve je više proizvođača uključenih u ovaj nacionalni sustav poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda odnosno onih koji su prepoznali značaj i prednost ovog sustava, a popis onih certificiranih možete pronaći ovdje.


Tagovi

Juneće meso Dokazana kvaliteta Baby- beef Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda