Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opoziv proizvoda
  • 21.11.2023. 15:30

Pesticidi u voću i povrću iz Albanije, Turske, Kine i Srbije, uvezli i aflatoksin u sirnom namazu

Hrvatska je u svega par dana prilično toga prijavila Europskom sustavu za uzbunjivanje u prometu hranom RASFF.

Foto: Depositphotos/samurkas (ilustracija)
  • 1.289
  • 69
  • 0

Pesticidi u uvezenom voću i povrću, aflatoksin u sirnom namazu, ukratko su razlog zašto su povučeni s našeg tržišta ili im je zabranjen uvoz. Odnosno, zašto je alarmiran Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom RASFF

O opozivu proizvoda Nashi (Naši) krušaka podrijetlom iz Kine, LOT TF230719, zbog utvrđenih ostataka pesticida klormekvata, obavijestio je i Državni inspektorat. 

"Proizvod nije u skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća", opisali su. 

Dobavljač je Bud Holland BV, Transportweg 67, 2676 Maasdijk, Nizozemska, a na hrvatsko tržište ih stavlja Šulog d.o.o., Krapinska 12, Donja Bistra. 

RASFF pak javlja i o kruškama iz Turske u kojima su službenom kontrolom na hrvatskom tržištu utvrđeni ostaci pesticida fosmeta. Također, alarmiraju i da je pesticid fenamifos otkriven u rajčicama uvezenim iz Albanije.

U oba slučaja koje je Hrvatska prijavila rizik je ozbiljan, a ostaci zabranjenog pesticida otkriveni su službenom kontrolom.

No, to nije sve. Utvrđeni su ostaci pesticida fluazifopa u uvezenoj cvjetači iz Srbije. Sporna pošiljka ovog povrća otkrivena je na granici te je naloženo njeno uništavanje. 

Prijavili smo i da je u sirnom namazu uvezenom iz Srbije tijekom granične kontrole utvrđen aflatoksin M1 koji predstavlja potencijalni rizik za zdravlje. 


Tagovi

RASFF Opoziv proizvoda Ostaci pesticida Uvezeno voće Uvezeni sir Aflatoskin Uvezena cvjetača


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).