Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvizicija
  • 29.07.2024. 08:35

Podravka postaje jedna od najvećih industrijskih kompanija u jugoistočnoj Europi

Akvizicijom se za Belje, Vupik i PIK Vinkovci otvara novi ciklus razvoja koji će dodatno potvrditi njihov položaj predvodnika hrvatske poljoprivrede, naglasila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić

Foto: M. Dalić/LinkedIn
  • 195
  • 57
  • 0

"Pred nama je zanimljivo, i u poslovnom smislu, uzbudljivo razdoblje", poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora kojim Podravka Grupa stječe vlasništvo u Belju, Vipiku, PIK Vinkovcima, Baranjki, Energiji Gradec i Agro-vet.

Vrijednost transakcije iznosi 333 milijuna eura, a Podravka će ovu akviziciju financirati putem kredita kod komercijalnih banaka te očekuju da će partner u transakciji biti i Europska banka za obnovu i razvoj.

Kako je istaknula Dalić, potpuno je sigurna da ovaj dogovor donosi puno pozitivnih učinaka za sve tvrtke. 

"Za Podravku to otvara priliku da se pozicionira kao jedna od najvećih industrijskih kompanija u jugoistočnoja Europi. Za Belje, Vupik i PIK Vinkovci otvara novi ciklus razvoja koji će dodatno potvrditi njihov položaj predvodnika hrvatske poljoprivrede", naglasila je. 

Konačno zaključenje transakcije obavit će se nakon dobivanja odobrenja od Agencija za tržišno natjecanje u Hrvatskoj i zemljama okruženja. 

Iz ove prehrambene tvrtke poručili su i da od ove godine neće uvoziti rajčicu kao sirovinu, već će sve potrebne količine dolaziti s domaćih polja, kako iz vlastite, tako i kooperantske proizvodnje.

Naveli su i da su neke berbe, poput graška, pšenice, uljane repice, sjemenske pšenice i zobi, već završene. Trenutno je u tijeku prva berba cikle koju siju na vlastitim površinama, ali i na površinama kod kooperanata. Kažu, nakon sjetve u proljeće, cikla je posađena i početkom ljeta zbog čega će, uz berbu u srpnju, brati i početkom listopada.

Kroz prvu, ljetnu berbu očekuje se prinos od 800 do 850 tona, dok je očekivani prinos od druge, jesenske berbe između 60 i 80 tona cikle.


Tagovi

Podravka Fortenova Akvizicija Potpisan ugovor Belje Vupik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".