Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podravka
  • 13.07.2023. 14:15
  • Istarska, Umag

Podravka zatvara tvornicu za preradu u Umagu, kamo će s rajčicom istarski poljoprivrednici?

Trebaju li strahovati za svoju egzistenciju?, upitao je zastupnik Marin Lerotić i zatražio održavanje sjednice saborskog Odbora za poljoprivredu na ovu temu.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
  • 1.852
  • 132
  • 0

Zbog najavljenog zatvaranja Podravkine tvornice za preradu rajčice u Umagu, nezavisni zastupnik Marin Lerotić zatražio je održavanje tematske sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora na temu “Uzgoj i prerada rajčice u Istri". 

Kako je napisao na svom Facebook profilu, traži da se odgovori na pitanja hoće li ova tvrtka i dalje otkupljivati od lokalnih poljoprivrednika? Ima li sve potrebne dozvole kako bi se krenulo u izgradnju otkupne stanice u Umagu te kada je planirani početak izgradnje i okvirni početak rada iste?

"Što će se dogoditi s rajčicom istarskih poljoprivrednika u slučaju da otkupna stanice sljedeće godine ne bude izgrađena i trebaju li strahovati za svoju egzistenciju? Ovo su samo neka od brojnih bitnih pitanja na koje očekuju odgovore!", naglasio je.

Ističe i da su se proizvođači dokazali kvalitetom svojih proizvoda već dugi niz godina i ne zaslužuju da ih se tretira na ovakav način.

"Podravka treba biti jedan od motora razvoja hrvatske poljoprivrede i zato mora imati više sluha za male OPG-ove i proizvođače hrane. Jedino takav sinergijski pristup može dovesti do dugoročno održive poljoprivredne proizvodnje", zaključio je Lerotić. 

Da se tvornica koja od 1969. godine radi u centru grada, definitivno zatvara, potvrdio je za portal istra24, predsjednik udruge proizvođača rajčica 'Pomidor' Dario Makovac.

"Prerade rajčice u Umagu neće biti. To je završena priča", rekao im je. 

Gašenje tvornice, o kojemu se duže priča, dao je naslutiti i nedavni obilazak čelnice Podravke Martine Dalić, tvrtkinih polja u Podravini. Kako je objavio portal Danica.hr, potvrdila je tada ono o čemu se već duže govori - grade novi pogon za preradu u Varaždinu. 


Tagovi

Podravka Tvornica Prerada rajčice Zatvaranje tvornice Umag Martina Dalić Dario Makovac Marin Lerotić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje