Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz poljoprivrednih proizvoda
  • 05.02.2016. 12:30

Pokrivenost uvoza izvozom sve više raste!

Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda veći od 1,2 milijarde eura!

  • 937
  • 93
  • 0

U prvih 10 mjeseci 2015. godine izvezeno je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 1,241 milijarde eura, a uvezeno 2,101 milijarde eura. Tako je generirana negativna bilanca od 860 milijuna eura.

Prema istom razdoblju prethodne godine izvoz je porastao za 19%, uvoz je porastao za 9%, a negativna bilanca smanjila se za 2%. Pokrivenost uvoza izvozom je 59%. Udio poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnom robnom izvozu je 13%, a udio u ukupnom uvozu iznosi 14%.

Smanjenje negativne bilance

Najznačajniji izvozni proizvodi u promatranom razdoblju su svježe ribe s udjelom od 6,6%, kukuruz (6,1%), čokolada (5,4%), šećer (5,4%), preparati za umake (Vegeta i dr.) (4,0%) te sladni ekstrakti (4,0%). Najznačajniji uvozni proizvodi su svinjsko svježe meso s udjelom od 6,0%, čokolade (4,6%), kruh i peciva (4,5%), stočna hrana (4,2%), razni prehrambeni proizvodi (3,8%).

"Raduje nas smanjenje negativne bilance, no uvoz je i dalje previsok. Očekujemo da će strukturne promjene ubrzati smanjenje deficita i povećati konkurentnost i izvoz poljoprivrednih proizvoda", rekla je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković.

Popis uvezenih i izvezenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u razdoblju I-X 2015. možete pronaći u privitku ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Izvoz Božica Marković HGK Prehrambena industrija Poljoprivredni proizvodi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."