Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 06.09.2024. 18:00

Predviđa se pad potrošnje mesa, dosad najveći kod svinjetine?

I proizvodnja mesa peradi će biti pod pritiskom - zbog strožih standarda dobrobiti životinja. Koji su glavni utjecaji na potrošnju?

Foto: Shutterstock/agsaz
  • 239
  • 52
  • 0

U posljednjih deset godina potrošnja svinjetine opala je za 0,6%, a govedine za 0,1%. Istodobno, za perad je porasla za 1,1%, što je dovelo do rasta ukupne potrošnje ove vrste hrane u EU, zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom, od 0,1% godišnje, pokazalo je izvješće Rabobanka, jedne od vodećih svjetskih financijskih institucija specijalizirane za agrarno i prehrambeno tržište,

Dakle, prosječno gledano, još nije došlo do smanjenja potrošnje mesa, iako je bilo očekivano, prenosi Niewe Oogst.

Kako navode u Rabobanku, očekuje se daljnji pad potrošnje svinjetine i govedine, dok će proizvodnja mesa peradi biti pod pritiskom zbog sve strožih standarda dobrobiti životinja. To će usporiti rast, a zatim smanjiti proizvodnju u sljedećih 5-10 godina. Troškovi proizvodnje svinjetine i govedine također će rasti, smanjujući konkurentnost na tržištu. 

Manje izvoza, manje ponude

Naglašavaju da ako peradari ne budu mogli povećati kapacitete, stroži zahtjevi za dobrobit životinja mogli bi smanjiti proizvodnju za 40%. 

Osim potražnje, mogla bi rasti i cijena za ovom vrstom mesa, što će također smanjiti potrošnju. Rabobank navodi da potrošači još uvijek ne mijenjaju značajno navike zbog zdravlja, dobrobiti životinja ili okoliša, a tržišni udio proizvoda s visokim standardima dobrobiti ostaje nizak. 

Primjerice, u Nizozemskoj i Njemačkoj je teško potaknuti interes za skuplje proizvode s višim standardima dobrobiti životinja, jer se ne razlikuju puno od običnih u okusu i hranjivoj vrijednosti. Istraživanje Agrifoodmonitor, koje daje uvid u navike potrošača, pokazuje da mlađe generacije više prihvaćaju biljne alternative i zamjene, ali da i dalje često jedu meso.

3 glavna utjecaja na potrošnju

U izvješću navode kako na potrošnju mesa utječu tri čimbenika - dostupnost različitih vrsta, cijena i društveni čimbenici te zdravstveni aspekti, odnosno sljedivost i povjerenje u proizvodne lance.

Jednostavnost korištenja, oznake kvalitete i dostupnost putem online kanala sve više igraju važnu ulogu. 

Drugi faktor su cijena, imigracija, moral i ekološki učinci mesa. Cijene imaju kratkoročni utjecaj, ali s vremenom se on smanjuje. Osim toga, u zemljama s visokom stopom imigracije može doći do promjene preferencija, primjerice manje svinjetine i više mesa peradi. Također, zbog dobrobiti životinja i održivosti, proizvođači moraju planirati kako ispuniti zahtjeve trgovaca i potrošača te opravdati veće troškove. 

Konačno, Rabobank očekuje da će treći faktor biti vezan uz zdravstvene aspekte, sljedivost proizvoda i povjerenje u proizvodne lance, što će biti sve važnije za potrošače, iako trenutačno nema mnogo dokaza o njihovom utjecaju na potrošnju.


Tagovi

Govedina Svinjetina Perad Rabobank Nizozemska Meso Proizvodnja mesa Mesna industrija Pad proizvodnje mesa


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.