Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trendovi u prehrani
  • 04.05.2024. 12:00

Prehrana po krvnim grupama se ne preporučuje, evo zašto

Trend je to u prehrani koji, kako kažu, može imati i negativne posljedice. Za postizanje prehrambenih ciljeva nije važno koja si krvna grupa, stoga ne nasjedajte na neprovjerene tvrdnje, poručuju nutricionisti.

Foto: shutterstock/igor moskalenko
  • 455
  • 36
  • 0

Prehrana po krvnim grupama, još je jedan trend koji posljednjih godina možemo vidjeti, a pokrenuo ga je naturopat Peter D’Adamo.

Prema njegovoj teoriji različite krvne grupe različito metaboliziraju određene nutrijente.

Općepoznato je, opisuje portal foodfacts.news kako postoje četiri i to: A, B, AB i 0, a prehrana po njima govori nam o razlikama među namirnicama koje bi trebali konzumirati ljudi ovisno o tome kojoj grupi pripadaju.

Njegova knjiga “Eat Right for Your Type“ predstavlja karakteristike svake vrste:

  • A - treba konzumirati biljne izvore hrane i ne jesti crveno meso, podržava vegeterijanstvo;
  • B - potiče konzumaciju biljne i životinjske hrane, osim rajčice, pšenice, kukuruza i mahunarki;
  • AB – objedinjuje krvne grupe A i B, treba konzumirati ribu i plodove mora, a izbjegavati piletinu i govedinu;
  • 0 - preporučuje isključiti mahunarke, žitarice i mliječne proizvode, a podržava unos animalnih namirnica bogatih proteinima.

Zagovornici ove teorije tvrde da je razlika u lektinima, te da različiti lektini različito utječu na ljude, ovisno o njihovoj krvnoj grupi.

Lektini su naime, glikoproteini poznati kao antinutrijenti, a to su spojevi koji se vežu za nutrijente i umanjuju sposobnost njihove apsorpcije. Mogu se pronaći u gotovo svim vrstama voća i povrća.

Mnogi domaći portali prenijeli su tvrdnje o dobrobiti ovakvog načina prehrane. Portal foodfacts.news provjerio je što stručnjaci kažu, je li ovakav način prehrane održiv i trebamo li se odricati namirnica koje su navedene kao zabranjene.

Rezultat je potpuno neovisan o vrsti

Iz Nutricionizam.hr kažu da su sljedbenici navedene prehrane uvjereni da ih je praćenje jelovnika za njihovu krvnu grupu dovelo do željenog rezultata.

No rezultat je potpuno neovisan o vrsti krvne grupe“, navodi Josip Rešetar, mag. nutr. iz savjetovališta za prehranu Nutricionizam.hr pojašnjavajući kako primjerice, ukoliko osobe različitih krvnih grupa slijede jelovnik za istu grupu, sve će postići jednake rezultate.

Komentira kako zagovornici ove prehrane smatraju da konzumacija namirnica koje sadrže lektine nekompatibilne s određenom krvnom grupom može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Količina lektina, pojašnjava, u spomenutim grupama namirnica relativno je niska. Uz to, tijekom procesa pripreme i probave dolazi do narušavanja njihove strukture, a zbog oba spomenuta čimbenika ne dolazi do vidljivih zdravstvenih posljedica uslijed konzumacije namirnica koje sadrže lektine, čak i pri kontinuiranom unosu duže vremensko razdoblje.

Osobe krvne grupe B i AB imaju na raspolaganju širok raspon namirnica te samim time, kod njih je rizik za pojavu deficita u prehrani relativno nizak“, ističe ovaj stručnjak za prehranu.

S druge strane, dodaje, raspon "dozvoljenih" namirnica kod 0 i A je bitno sužen, što će gotovo sigurno dovesti do nutritivnih deficita.

Za postizanje prehrambenih ciljeva nije bitno jesi li krvna grupa A, B, AB ili 0“, zaključuje.

Izbalansiran odnos prema hrani je ono čemu treba težiti

Nutricionistica Iva Tokić iz nutricionističkog savjetovališta Nutrivat navodi kako je studija iz 2013. godine koja je služila također i kao pregled svih radova do sada objavljenih na ovu temu, pokazala da niti jedno do sada objavljeno istraživanje nije iznijelo dovoljno dobar dokaz kako bi se ova teorija potvrdila.

Nepostojanje razlike među krvnim grupama nakon povećanja unosa biljne hrane, potvrdilo je znanstvenu neutemeljenost ove teorije“, kaže.

Dodaje da je činjenica kako teorija takve prehrane isključuje visoko prerađenu hranu, pretjerane količine šećera, a uključuje povećan unos voća i povrća pa iz tog razloga nije iznenađenje kako se ljudi, jednom kada započnu s ovim režimom prehrane, zaista osjećaju bolje.

Treba biti na oprezu jer potpuno isključivanje skupine namirnica bez zdravstvene indikacije nikada ne može biti dobro za naš organizam“, upozorava ova nutricionistica pojašnjavajući da ukoliko smo umjereni u količinama, ne postoji skupina namirnica koju bismo trebali eliminirati iz prehrane.

Uravnotežena prehrana, intuitivno jedenje i izbalansiran odnos prema hrani jest ono čemu trebamo težiti“, podsjeća.

Kako kaže, ukoliko ne pretjerujemo ni u čemu te dobro obradimo hranu koju jedemo, lektina se ne trebamo bojati jer je dokazano kako nemaju specifične utjecaje, odnosno da se ponašaju jednako bez obzira na krvnu grupu.

Za kraj poručuje: “Ne podliježite nepotvrđenim tvrdnjama, nutricionisti vas mogu savjetovati“.

Usklađivanje prehrane s krvnom grupom može biti štetno

Postoji studija koja je provela istraživanje na 1.455 sudionika i pratila principe prehrane po krvnoj grupi A te su oni koji su primjenjivali ovaj pristup imali bolje zdravstvene parametre.

Pridržavanje pravila prehrane po krvnoj grupi A povezano je s nižim indeksom tjelesne mase (ITM), opsegom struka, krvnim tlakom, serumskim kolesterolom, trigliceridima i inzulinom. No, takve bolje parametre pokazale su i sve ostale krvne grupe.

Znanstvenici kažu da poboljšanja nisu iznenađujuća s obzirom da je naglasak ove prehrane na visokoj konzumaciji voća i povrća te niskoj konzumaciji mesnih proizvoda. “To je slično prehrambenom obrascu koji preporučuju različita zdravstvena udruženja zbog njegove povezanosti s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti“, naglašavaju.

Pojašnjavaju također da je pridržavanje takvog načina prehrane povezano s povoljnim učincima na neke čimbenike rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, ali te su povezanosti bile neovisne o vrsti krvne grupe, tako da rezultati ne podržavaju hipotezu o prehrani po 'krvnoj grupi'.

Ova otkrića stoga pokazuju da usklađivanje prehrane s odgovarajućom krvnom grupom nije povezano s dodatnim dobrobitima po zdravlje te da čak može biti povezano s nekim štetnim učincima“, zaključuju.


Tagovi

Prehrana Prehrana po krvnim grupama Krvne grupe Trend u prehrani Nutricionizam Nutricionist Nutricionizam.hr Nutrivat


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/