Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordni rezultati
  • 06.03.2024. 15:00

Proizvodnja hrane ne smije se u potpunosti prepustiti tržištu

Kako manje poljoprivrednike uključiti u kooperacije te povezati s preradom? I kakve to veze ima s prodajom agrobiznisa Fortenove?

Foto: Podravka
  • 1.472
  • 226
  • 1

U raspravama oko prodaje agrobiznisa Fortenova pojedine udruge poljoprivrednika i dio političkih stranaka izašao je s prijedlozima kako 33 tisuće hektara državnog zemljišta s kojima raspolažu Belje, Vupik i PIK Vinkovci, treba dati OPG-ovima, raskinuti postojeće dugogodišnje zakupe i koncesije.

No, prema mišljenju ekonomskih stručnjaka bilo bi to pogubno za nacionalnu proizvodnju. Došlo bi do cjepkanja uređenih parcela koje daju visoke prinose, lanac opskrbe bi bio prekinut, što bi negativno utjecalo na preradu.

Bilo bi to i u suprotnosti s ciljevima nacionalnog Strateškog plana, koji podrazumijevaja okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta i povećanje vrijednosti proizvodnje, radi osiguranja prehrambene suverenosti države.

Snažne kompanije trebaju biti okosnica proizvodnje

Nedavno je u radijskoj Emisiji za selo i poljoprivredu, ekonomski analitičar Ljubo Jurčić, rekao da bi "bilo logično da imamo tri do četiri snažne poljoprivredne kompanije, koje bi bile okosnica i nositelji buduće proizvodnje. Na njih bi se, kroz kooperaciju i udruživanje, trebali vezati svi mali poljoprivrednici, koje i država svojim mjerama treba snažno poticati na povezivanje s preradom, kako bi se smanjio izvoz sirovina, a više proizvodilo hranu dodane vrijednosti“.

Smatra da bi to bi bilo presudno za smanjenje uvoza te bi omogućilo plasman domaće hrane na europsko i svjetsko tržište, što bi donijelo veću profitabilnost.  

U razgovoru za Agroklub Jurčić je istaknuo da se proizvodnja hrane ne smije prepustiti tržištu, te da treba direkno ili indirektno ostati pod strateškom kontrolom države.

U kontekstu prodaje agrobiznisa Fortenove kao najizgledniji potencijalni kupac spominje se Podravka. U anketi koju smo proveli na portalu, upravo je ta tvrtka dobila najveći broj glasova, kao najpoželjniji kupac.

Poljoprivrednici vide Podravku kao najpoželjnijeg kupca agrobiznisa Fortenove

Na iznenađenje mnogih, ovu koprivničku kompaniju poljoprivrednici više preferiraju od slavonskih tvrtki te stranih ulagača.

Zašto je tome tako?

Dio razloga zasigurno leži u njihovom proaktivnom komuniciranju javnosti kroz domaće medije, dio u vlasničkom udjelu države u toj kompaniji što pojedini vide kao poželjno, a i dobri poslovni rezultati Podravke daju dodatni vjetar u leđa za nove investicije.

Rast prihoda u 2023. godini

Naime, u prošloj izazovnoj godini, u uvjetima visoke inflacije te recesije na nekim većim tržištima, Podravci su rasli prihodi. Uz izraženi rast troškova sirovina, ambalaže i energije te troškova osoblja uspjeli su zadržati profitabilnost.

U 2023. ostvarili su 713,8 milijuna eura prihoda od prodaje, što je sedam posto više nego godinu prije. U segmentu prehrane prihodi su porasli šest posto i dosegli 553,7 milijuna eura.

Dobit Podravke u 2023. porasla je 35 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Neto dobit Grupe Podravka iznosila je 66,4 milijuna eura, što je rast od 17,3 milijuna eura, odnosno 35 posto više u usporedbi s 2022. U segmentu prehrane intenzivno su radili na razvoju poslovanja, ponajviše na tržištima srednje Europe, Njemačke i Austrije.

"Osobito sam zadovoljna poslom koji je obavljen u širenju poslovanja i povećanju profitabilnosti na inozemnim tržištima, točnije, tržištima zapadne i srednje Europe jer smo na taj način poboljšali profitabilnost u 2023., ali, i što je još važnije, ojačali i proširili izvore rasta prodaje i profitabilnosti u ovoj i narednim godinama“, poručila je Martina Dalić, predsjednica Uprave.

Vrijednost investicija Grupe lani je dosegla vrijednost od 69 milijuna eura, što je rast od gotovo 31 posto u odnosu na godinu prije. Od 2021., kada je započeo recentni investicijski ciklus, uloženo je gotovo 150 milijuna eura u modernizaciju, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti te daljnje unapređenje uvjeta rada.

 Sve investicije financirali su vlastitim sredstvima.

Početkom siječnja 2024. u pogon je puštena i nova Tvornica tjestenine što je, nakon 17 godina, prva u njihovom segmentu Prehrane. Što je prema dostupnim podatcima financirano iz vlastitih sredstava, bez zaduživanja.

Jačanje domaće poljoprivredne proizvodnje

Pozitivno bilo tržišta vidi se i u vrijednosti njihovih dionica, koje na burzi dosežu rekordne iznose. Zadnja cijena u protekloj godini bila je na razini 163 eura, što je 93 posto više nego 2022. Time je tržišna vrijednost kompanije dosegla milijardu i 143 milijuna eura.

Ostvareni financijski rezultati, ali i kontinuitet rasta, sugeriraju da ima prostora za nove poslovne iskorake, kako u vidu novih investicija, tako i u mogućnosti značajnijih akvizicija.

"Podravka evidentno pomalo mijenja svoju strategiju u dijelu jačanja proizvodnje vlastitih sirovina te jačanja kooperantskih odnosa za svoje prehrambene proizvode“, rekla je Zvjezdana Blažić, poljoprivredna analitičarka.

Kupovinom agro kompanija Fortenove Podravka bi mogla ostvariti niz sinergijskih učinaka, te doprinijeti jačanju domaće proizvodnje, smatra Blažić i dodaje da "vertikalnom integracijom s vlastitom preradom dala bi značajno veću dodatnu vrijednost našoj proizvodnji, nego što bi to mogli ostvariti drugi poljoprivredni sustavi“.

Slavonski poljoprivrednici zainteresirani za kooperaciju

Na istom tragu valja gledati u vijest da se prošlog tjedna u Osijeku okupilo 200-njak poljoprivrednika kojima su predstavnici Podravke iznijeli mogućnosti otkupa poljoprivrednih proizvoda i novih tehnologija u uzgoju povrtnih kultura. Čime pokazuju interes za širenje kooperacije na područje Slavonije i Baranje.

Izgledno je da će dio ratarskih površina promijeniti namjenu i prilagoditi se proizvodnji paprike, rajčice, krastavaca i drugog povrća. 

"Broj ljudi koji se okupio ovdje pokazuje da su poljoprivrednici zainteresirani za nešto drugo. Veća su ulaganja, ali je i zarada veća, a ugovori s Podravkom će biti na duže staze, što jamči sigurnost u proizvodnji", rekao je prof. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti na skupu u Osijeku.


Tagovi

Podravka Zvjezdana Blažić Bojan Stipešević Razvoj kooperacije Tribina u Osijeku


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Podravka d.d.

Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Hrvatska
tel: 0800 0808, e-mail: podravka@podravka.hr web: https://www.podravka.hr/