Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 13.12.2023. 18:00

Proizvodnja svinjskog mesa će pasti na najnižu razinu u više od deset godina?

U prva tri kvartala 2023. u državama članicama EU zaklano je 165,5 milijuna svinja. To je za 14,6 milijuna komada ili 8,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine

Foto: Depositphotos/nelyninell
  • 3.395
  • 214
  • 0

Proizvodnja svinjskog mesa u Europskoj uniji nastavlja pad, a kapaciteti klaonica nisu u potpunosti iskorišteni. Prema podacima Zavoda za statistiku Europske unije Eurostat u prva tri kvartala 2023. je za osam posto manje zaklanih svinja nego u istom razdoblju prošle godine i iznosila je 11,9 milijuna tona.

Najniža razina u 10 godina?

Pad ponude zaklanih najveći je bio u Danskoj, ali je prvi put pala i proizvodnja u Španjolskoj. 

Postojeći kapaciteti za klanje u Europskoj uniji ne mogu se u potpunosti iskoristiti jer nema životinja za klanje, navodi Farmer. Čini se da će 2023. ova proizvodnja pasti na najnižu razinu u više od jednog desetljeća, a pala je za preko 10 posto u odnosu na petogodišnji prosjek. Najnovija prognoza Europske komisije je da će ovaj sektor godinu završiti s manjkom od 6,6 posto.

EU do 2035.: Past će proizvodnja mesa i šećera? A žitarice i mlijeko?

U prva tri kvartala 2023. u državama članicama EU zaklano je 165,5 milijuna svinja. To je za 14,6 milijuna komada ili 8,2 posto manje nego u istom periodu prošle godine. Proizvodnja svinjskog mesa smanjena je za 7,7 posto i vjerojatno će pasti ispod nivoa od 21 milijun tona koji je posljednji put zabilježen 2009. godine.

Istočnoeuropske zemlje imale manji pad

Nijedna od 27 država članica ove godine nije proizvela više svinjskog mesa nego 2022. Prema preliminarnim podacima, pad je najmanji u nekim istočnoeuropskim zemljama i kretao se od tri do četiri posto u zemljama kao što su Rumunjska, Mađarska i Poljska.

U Španjolskoj je po prvi put nakon dugo vremena zaklano manje svinja, ukupno 39 milijuna komada, što je 7,2 posto manje nego u prva tri kvartala prošle godine. Proizvodnja je smanjena za 4,6 posto uz visoke proizvođačke cijene i pad troškova hrane. Danska bilježi pad od 20 posto, a Nizozemska 15 posto.

Velike promjene u kineskom svinjogojstvu - koliko košta kilogram svinjetine?

Francuski zavod za poljoprivrednu statistiku Agreste je izvijestio da je 1,716 milijuna zaklanih svinja u kolovozu, što je 4,3 posto manje i 7,9 posto ispod petogodišnjeg prosjeka za taj mjesec. Smanjena je i potrošnje ovog mesa u Francuskoj, nešto više od tri posto. U srpnju 2023. ova država je uvezla 7,1 posto manje svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa, ukupno 49 milijuna tona. Izvoz je smanjen za 9,1 posto. 


Tagovi

Eurostat Proizvodnja svinjetine Broj zaklanih svinja Svinjsko meso Pad proizvodnje Europska svinjetina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.