Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz šećera
  • 25.08.2023. 15:00

Prvi put u sedam godina zabranili izvoz šećera

Cijene na međunarodnim tržištima su već visoke pa odluka Indije povećava strah od daljnje inflacije na globalnim tržištima hrane

Foto: Depositphotos/Kosalism
  • 1.592
  • 114
  • 0

Indija će od početka listopada tvornicama zabraniti izvoz šećera, budući da je nedostatak oborina smanjio prinose trske, doznaje Reuters iz tri vladina izvora.

Globalni utjecaj

Cijene na međunarodnim tržištima su već visoke pa ova odluka povećava strah od daljnje inflacije na globalnim tržištima hrane. 

Neimenovani vladin izvor je pojasnio da im je primarni fokus ispuniti lokalne zahtjeve za šećerom te proizvesti etanol iz ostataka trske. No, neće biti dovoljno ovoga proizvoda za izvozne kvote. 

Tvornicama je do 30. rujna dozvoljeno da izvezu 6,1 milijun tona šećera, što je gotovo duplo manje od rekordnih 11,1 mil. t prošle sezone. Porez na njegov izvoz od 20 posto uveli su 2016. kako bi ograničili prodaju za inozemstvo.

Upitna proizvodnja u nadolazećim godinama

Monsunske kiše u područjima s najvećim uzgojem šećerne trske u zapadnoj državi Maharashtra i južnoj državi Karnataka koje zajedno imaju više od polovine ukupne proizvodnje šećera u Indiji, do sada su u ovoj godini bile čak 50 posto ispod prosjeka, pokazuju službeni podaci.

Smatra se da bi nedostatak oborina mogao smanjiti proizvodnju kako u sezoni 2023./24. pa čak i uzgoj u 2024./25.

Ondje je inflacija u srpnju skočila na najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci od 7,4 posto, pri čemu su cijene hrane porasle za 11,5 posto - najviše u posljednje tri godine. Prošlog su tjedna zabranili izvoz luka, a prošli mjesec riže. 
 


Tagovi

Proizvodnja šećera Izvoz šećera Zabrana Šećerna trska Indija Inflacija Visoke cijene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.