Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni izvoz
  • 15.08.2016. 15:00

Raste izvoz u EU - što je sa domaćim tržištem?

Raste izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU!

  • 1.168
  • 57
  • 0

"Prema podacima DZS-a u prvoj trećini 2016. godine izvezeno je i uvezeno više roba u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Izvoz vrijednosti 499 milijuna eura predstavlja povećanje od 5%, a uvoz od 785 milijuna eura povećanje od 6%", rekla je pomoćnica direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Žaklina Jurišić.

Statistika govori u prilog činjenici da trgovinu nije moguće zaustaviti. "Proteklih 25 godina u Hrvatskoj raste uvoz i izvoz roba, uvoz je narastao 6,8 puta, a izvoz 5,8 puta", kazala je Jurišić i poručila kako su nužne investicije u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije te unapređenje domaćeg poslovnog okruženja kako bismo više trošili hrvatske proizvode i zadržali proizvodnju kod kuće.

Uvoz raste brže od izvoza

Jurišić navodi kako uvoz još uvijek raste brže od izvoza pa smo tako razdoblje završili s negativnom bilancom od 286 milijuna eura, što je za 7% lošije u odnosu na prošlu godinu te ćemo uz ovaj tempo, do konca godine premašiti negativnu bilancu od jedne milijarde eura.

Najviše uvozimo meso, proizvode na bazi žitarica i škroba, hranu za životinje, voće, različite prehrambene proizvode, mlijeko i mliječne prerađevine, pića i alkohol, kakao i prerađevine, povrće te masti i ulja.

Zašto se kupuju jeftini uvozni proizvodi?

"I dalje najviše zabrinjava situacija na našem lokalnom tržištu u sektorima mlijeka i mliječnih proizvoda te mesa. Vrijednost uvezenog mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda nije značajno promijenjena u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no prosječne uvozne cijene mlijeka pale su za 10%, sira za 14%, a svinjskog i peradarskog mesa za 5% te niske cijene pritišću domaću primarnu proizvodnju i prehrambenu industriju", istaknula je Jurišić te pojasnila kako rastu konkurentskog pritiska doprinosi niska kupovna moć domaćeg stanovništva te visoki izdaci za hranu i pića u strukturi potrošnje kućanstava od gotovo 30%, što za posljedicu ima kupnju proizvoda nižih cjenovnih kategorija koji mahom dolaze iz EU članica, posebno mlijeko, sir, meso te pekarski proizvodi.

Izvoz jača u EU zemlje

Ono u čemu smo trenutno konkurentni i čega imamo viška ogleda se u izvozu. Najviše izvozimo ribu, različite prehrambene proizvode, šećer i proizvode od šećera, proizvode na bazi žitarica i škroba, pića i alkohol, zatim žitarice, kakao i prerađevine, hranu za životinje, prerađevine od mesa i ribe te meso. "Promatrajući tržišta, možemo konstatirati kako izvoz jača u članice EU, a pada u CEFTA zemlje,“ kazala je Jurišić.


Tagovi

Poljoprivredni izvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...