Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržišne cijene
  • 19.08.2015. 11:00

Rastu cijene biljnih proizvoda!

Prosječne proizvođačke cijene padaju u zadnjem tromjesečju. Rasle su jedino cijene biljnih proizvoda, voća i povrća.

  • 147
  • 24
  • 0

Cijene biljnih proizvoda u zadnjem su tromjesečju porasle, dok su cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda pale.

Cijene žitarica su u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje smanjene, kao i industrijskog bilja, vina, mlijeka te konzumnih jaja. Istodobno, cijene povrća (krumpira) su rasle, kao i voća.

Cijene biljnih proizvoda porasle

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani bile manje za 2,7%, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pritom su cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda pale za 5,7%, dok su cijene biljnih proizvoda bile više za 1,4%.

Pale cijene žitarica, vina, mlijeka

Prema podacima DZS-a, cijene žitarica u drugom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto vrijeme 2014. smanjene za 12,4%, industrijskog bilja za 7,4%, vina za 1,2%, mlijeka za 9,8%, konzumnih jaja za 6,5%.

Raste cijena povrća

Statistika u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani bilježi rast cijena povrća, za 4,3%, krumpira za 4,1%, voća za 31,1%itd.

Pad cijene ovaca, koza, svinja

Kod cijena žive stoke i peradi statistika bilježi pad cijene ovaca i koza za 0,7% te svinja za 15,1%. Istodobno je cijena goveda porasla 0,7%, konja 3,7%, peradi za 11,3%.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u drugom su tromjesečju na godišnjoj razini pale za 4%. Na taj pad je najviše utjecao pad cijena energije i maziva, za 16,1%.

Padaju cijene stočne hrane

Cijene stočne hrane smanjene su za 6%, a sjemena i sadnog materijala za 9,1%. Poljoprivrednici su u drugom tromjesečju ove godine više plaćali gnojivo te sredstva za zaštitu bilja i veterinarske usluge. Cijena gnojiva je bila za 7,3% viša nego u drugom tromjesečju 2014., sredstva za zaštitu bilja 0,1% viša, a veterinarskih usluga 2,8% viša.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Proizvođačke cijene Poljoprivredni proizvodi Pad cijena DZS Cijene žitarica Živa stoka Perad Stočna hrana Gnojivo Cijena koza Cijena ovaca


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."