Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 01.10.2023. 09:00

S cijenom jaja smo u vrhu EU, a pilećih trupova?

Prodajne cijene pilećeg mesa prošlog mjeseca nisu se mijenjale u odnosu na srpanj, a nešto niže bile su jedino one pilećeg batka sa zabatkom, za 4,5 posto, objavio je TISUP.

Foto: Depositphotos/weerapat
  • 1.229
  • 65
  • 0

Nastavljen je stabilan trend cijene pilećih trupova (65% pile) na domaćem tržištu u kolovozu. Prosječna veleprodajna tog mjeseca iznosila je 2,55 eura po kilogramu i u odnosu na godinu dana ranije, kada je zabilježena najviša unazad nekoliko godina, bila je niža za 5,2 posto, objavio je Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP).

Kako su priopćili, prodajne cijene pilećeg mesa (rasjeka) prošlog mjeseca nisu se mijenjale u odnosu na srpanj, a nešto niže bile su jedino one pilećeg batka sa zabatkom, za 4,5 posto. U odnosu na godinu dana ranije, u kolovozu ove godine bilježimo više cijene pilećeg batka i pilećeg batka sa zabatkom za 3,2 odnosno 4,0 posto, nešto niže pilećih prsa, za 3,9 posto, dok suone pilećeg zabatka ostale na istim razinama.

Cijene pilećih trupova u EU i dalje visoke

Iako u blagom padu, od lipnja ove godine cijene pilećih trupova na razini EU i dalje su na visokim razinama. "Prosječna je u kolovozu ove godine iznosila 270,01 €/100 kg i odnosu na prije godinu dana bila je viša za dva posto, a u odnosu na prosječnu cijenu trupova na hrvatskom tržištu (254,81 €/100 kg) bila je viša je za 5,9 posto", naveli su.

Iako u blagom padu, od lipnja ove godine cijene pilećih trupova na razini EU i dalje su na visokim razinama.

"U lipnju 2023. godine udio vrijednosti izvoza grupe proizvoda Meso peradi i jestivi unutrašnji organi (iznutrice) od kokoši vrste Gallus domesticus, patke, guske, pure i biserke, svježe, rashlađeno ili smrznuto (u nastavku, grupa KN 0207) činio je 0,74 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza u ukupnoj vrijednosti uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda činio 1,4 posto", objavio je TISUP.

Deficit povećan za visokih 39,4 posto

Napominju da je ukupan uvoz u grupi KN 0207 u lipnju 2023. godine iznosio 39.831.799 eura odnosno 13.318 tona dok je izvoz iznosio 13.794.765 eura odnosno 4.957 tona. Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 26.037.034 eura što je povećanje za 39,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Cijene jaja u Hrvatskoj i dalje među najvišima na ljestvici EU

Najznačajniji izvozni proizvodi kokošjeg mesa vrste Gallus domesticus na razini vrijednosti razmjene su "Svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i unutrašnji organi s udjelom od 23 posto i "Zamrznuto meso isječeno na komade i unutrašnji organi" s udjelom od 16 posto dok su u uvozu najznačajniji udio ostvarili "Zamrznuto meso isječeno na komade i unutrašnji organi" s udjelom od 30 posto, te "Svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i unutrašnji organi" s udjelom od 32 posto, naglasili su iz TISUP-a.

U lipnju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. godine došlo je do vrijednosnog povećanja izvoza, za 13,6 posto i vrijednosnog povećanja uvoza, za 29,2 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u grupi KN 0207 u lipnju 2023. god iznosila je 34,6 posto, objavlili su.


Tagovi

Cijene pilećih trupova Pileće meso Gallus domesticus Izvoz Uvoz


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.