Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otplata kredita
  • 30.08.2024. 18:00

Sir kao zalog za kredit - tako posluje talijanska banka

Talijanska banka Credem prihvaća kolutove sira Parmigiano Reggiano kao osiguranje za kredite, a ova praksa traje od 1953. godine

Foto: Shutterstock/Alessia Pierdomenico
  • 209
  • 11
  • 0

Novac za sir može zvučati kao parodija sheme "gotovina za zlato", ali u Italiji je to stvarnost za mnoge proizvođače Parmigiano Reggiano, piše Jacaranda FM

Talijanska banka Credito Emiliano (poznata kao Credem) već desetljećima prihvaća kolutove sira Parmigiano Reggiano kao jamstvo za kredite. Ovaj model, koji traje od 1953. godine, pomaže malim proizvođačima iz regije Emilia Romagna osigurati financijsku stabilnost dok njihovi proizvodi sazrijevaju.

Zrije u banci

Sir se pohranjuje u klimatiziranim bankovnim trezorima, gdje dodatno sazrijeva i dobiva na vrijednosti. Budući da ovaj proces može trajati do 36 mjeseci i zahtijeva strogo kontrolirane uvjete, proizvođačima su potrebna dodatna financijska sredstva. Kako bi pokrili te troškove, proizvođači koriste sir kao zalog za dobivanje kredita s niskim kamatnim stopama.

"Kreditni model Credita Emiliana osigurava stabilno jamstvo za banku, jer se sir pohranjuje u dva skladišta s kapacitetom od preko 430.000 kolutova. Ovaj pristup privukao je međunarodnu pažnju i postao predmet istraživanja na institucijama poput Harvard Business School", otkrivaju dodajući da to pokazuje kako tradicionalni proizvodi mogu služiti kao inovativno jamstvo u suvremenim financijskim modelima. 

Jačanje kulturne baštine

Praksa donosi obostranu korist: banka ostvaruje dobit na kamatama i dodatnoj vrijednosti sira, dok proizvođači dobivaju potrebna sredstva. U slučaju neotplaćenih kredita, banka može prodati sir po tržišnoj cijeni, čime smanjuje financijski rizik. 

Ovaj model ne samo da podržava lokalnu ekonomiju, već i jača kulturnu baštinu regije, osiguravajući kontinuitet tradicije i podršku malim obiteljskim siranama.


Tagovi

Credito Emiliano Emilia Romagna Sir Italija Novac za sir Parmigiano Reggiano Dizanje kredita Financijski rizik Otplata kredita Credem


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.